По молитвите на Свети Йоан Бог да ни помилва и спаси!

На 7 януари църквата почита свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Празникът е ден, в който вярващите отправят молитвена прослава към божия пророк, представил на хората пред Христос и кръстил Спасителя във водите на река Йордан. Макар да казваме, че 7 януари е Ивановден, тоест денят на свети Йоан Предтеча, всъщност негови празници са и Еньовден – раждането му 24 юни, и на зачатието му на 23 септември, и на отсичането на главата му на 29 август, и на първото и второто намиране на честната му глава на 24 февруари, и на третото намиране на главата му на 25 май. Освен това във всеки вторник от всяка седмица на годината изрично с песнопения по октоиха (осмогласника или параклитика) поменаваме и неговата памет. И това никак не е случайно. Защото за никого другиго Божият Син не е казал знаменитите думи: „Между родените от жени не се е явил по-голям от Йоан Кръстител!“ (Мат. 11:11). И защото той пръв започва да проповядва онова най-същественото за всеки човек на всички времена: покаянието. Което ще бъде и първият призив на Спасителя, Чийто Предтеча и Кръстител беше Йоан. За всичко това песнописецът възторжено го възхвалява в тропара за празника му: „Пророче и предтечо на Христовото пришествие, ние, които с обич те почитаме, недоумяваме как достойно да те възхвалим, защото неплодството на родилата те разреши и отческото безгласие, а със славното и честно твое рождение се проповядва на света въплъщението на Сина Божи.“

За Ивановден има много народни обичаи и традиции, но да не забравяме най-важното: да се помолим за неговото силно молитвено застъпничество пред Спасителя на света. По неговите свети молитви Бог да ни помилва и спаси! Амин.

Народът вярва, че когато светците си поделяли света, на Йоан се паднало да кръщава вода, земя, млади булки и малки деца. Поставили жената в центъра на живота и семейството, те нарекли празника Женски водици, а ритуалите се изпълнявали само от жените. По-късно главни действащи лица стават имениците – Йоан, Иван, Иванко, Иваница, Иво, Иванка, Ваньо,Ваня, Джони и Жана, Янаки, Калоян, Калчо. Според традицията те насила се къпят в реката за здраве.

Още не е утихнала веселбата от Йордановден (6 януари), светът е пречистен и обновен, и ето го, идва Ивановден. Празник в чест на Иван, кума на Богородица и кръстника на Спасителя. Един от най-веселите празници през Голям Сечко, казва известният етнограф Георг Краев.

За празника майките и съпругите им приготвят обреден хляб – петохлебие, който носят в църквата и оставят пред иконата на Св. Йоан Кръстител. Опята от попа, погачата се раздава на близки и съседи за здравето на именика.

На този ден виното прелива отвсякъде – повече, отколкото на Трифон Зарезан. Ракията също не е забранена от канона. На трапезата се слага специална пача от свински крака и бузи, подправена със сурова туршия и чесън и замразена върху варени яйца.
В миналото обичаите на Ивановден са били свързани с отколешните институции на побратимството и кумството.

На много места празникът е съпътстван от надбягване с коне, известни още като Ивановденски кушии. А в други селища в деня на св. Иван се организират маскарадни игри. Ергени се предрешват в старовремски женски дрехи, чернят лицата си със сажди, закачат момите, обикалят къщите и навсякъде ги посрещат с радост и с… вино.

Общо 12 796 жители на община Стара Загора са именници на 7 януари – Ивановден – Св. Йоан Кръстител. Данните са за лица с настоящ адрес в общината към 04.01.2019 г. От тях 5052 носят името Иван, което в превод значи Благодат Божия, Бог е милостив. С името Иванка са 1868 старозагорки. На този ден името си празнуват още Ивайло – 725, Ивана – 78, Ваня – 739, Ивайла – 124, Иво -202, Ива – 194, Ивелина – 544, Йоана – 280, Йовка – 318, Калоян – 436, Яна – 255, Янка – 682 и Янко – 241 и др.

Честито на имениците! Свети Йоан да им дава здраве, сили и мъдрост!

Dolap.bg