Бял тигър събира очите в Зоопарка на Стара Загора

Отскоро екзотичен красавец – бял тигър, е сред най-атрактивните екземпляри на Старозагорския зоопарк. Засега животното е единствено от този вид в България. Доставен е от зоопарк в Словакия и е на стойност 6000 евро.

„Новият ни питомец все още няма име, поясни за dolap.bg директорът на Зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов. – С него тигрите ни стават общо четири – две женски и два мъжки. Той обаче е още много млад, едва на две години, а в полова зрелост навлиза след четвъртата. Засега още се опознават с „дамата“, с която са в едно обиталище и се държи много прилично“.

Доц. Михайлов не скри задоволството и благодарността си към Общината, която не само осигурява всичко необходимо за обитателите на едно от най-любимите места на старозагорци и гости, но дава възможност за закупуване и на нови видове. Предстоящо е и реновиране и модернизиране на зоологическата градина.

През 2018 г. има нови екзотични животни – каракал – африкански рис без петна, едно нанду – южноамерикански щраус и др. От големите екземпляри най-много са мечките – 7. По брой те са и най-много в страната. Въпреки зимата, те все още не са заспали. Не се очакват, според доктора, и бебета, които се „хващат“ по това време.

Общо животните са над 400. За всички през зимата е осигурена храна, за топлолюбивите – топлина, за водолюбивите – вода.

Сред приоритетите на Община Стара Загора за 2019 г. е реновирането и модернизирането на Зоопарка. Това включва обновяване на съоръженията или подменяне на остарелите, разширяване на някои обиталища, организиране на образователен център и др. Архитектурните решения са дело на арх. Петър Киряков. Проектът е минал успешно през Експертен съвет и е на фаза – финансиране. Очаква се това лято да се изпълнят ремонтните дейности.

Росица Ранчева