Златна Михайлова направи красивата декорация на Концерта за „Българската Коледа“

Талантливото момиче  на Стара Загора Златна Михайлова за втора поредна година е сценограф на концерта-спектакъл „Българската Коледа“, който се провежда в Народния театър „Иван Вазов“. Тази година пред телевизорите се радвахме на интересно подредените конуси на сцената, които бяха с различни височини, разслоени на 2 и 3 парчета, „сливаха“ се с всякаквите на вид и формат изпълнители, изглеждаха модерно.

Да изглежда модерно обикновено не е приоритет за типичната Коледна сцена, която традиционно у нас е натруфена, нагиздена, претрупана от детайли. А сцената на „Българската Коледа“ бе с изчистена декорация, която беше като „рамка“ на мултимедията, а не „сладнеше“ като претрупана със захаросани герои силно сметанова торта.

„Сцената на „Българска Коледа“ не е сценография, това е декорация на концерт, която е с нисък бюджет и е за благотворителна кауза. Съобразена е с всички тези условия. Правехме я заедно с приятелите Тодор Стоянов, Петър Михайлов, Милена Станойевич, Тихомир Трифонов, Васил Макаринов в задния двор на къщата, където живея в столицата“ – разказа за Долап.бг Златна Михайлова.

Понеже знаем всичко за нейната скромност, но и за пълната и самоотверженост във всяко творческо дело, в което е замесена – от Долап.бг  припомняме успешните проекти на Златна Михайлова на родна почва в Стара Загора през тази година. Тя направи костюмите и сценичната среда за триптиха съвременни опери в сцена „Джоб 234“ в Операта под кодовото наименование „Кабаре в Операта“. После съорганизира братята и сестрите си художници и дизайнери в общата изложба с младежки дух „Състояния“ в Зала „Байер“. (А няколко години по-рано Златна бе автор на костюмите на концерта спектакъл „Фантомите на Мюзикъла“, пак в Операта.)

Поздравления, Златна и чакаме в най-скоро време новите ти проекти! А пък колко много ще се радваме да са в Стара Загора…!

От Приятелите от Долап.бг

Ето интервюто със Златна преди премиерата й в Операта https://dolap.bg/2018/03/08/%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%BF/