Стара Загора има вече химн

За първи път в хилядолетната си история, най-красивият град на България – Стара Загора, има вече свой химн. На 18 декември 2018 г., на последното за годината заседание, с 42 гласа „за“ 1 „въздържал се“, Общинският съвет прие „Музикална емблема за Стара Загора“ по текст и музика на проф. Петър Жеков за Химн на града-герой.

Веднага след решението в зала „П. Р. Славейков“ прозвуча Химнът, който старейшините изслушаха със ставане на крака.

Предложението до съветниците за приемане на Химн на Стара Загора беше внесено от председателя Таньо Брайков, направено от интелектуалци и общественици. Под писмото до кмета Живко Тодоров стоят подписите на д-р Нино Луканов, дългогодишен театрален артист, основател и председател на Музикално общество „Борис Христов“, на оперната певица и педагог Стефка Минева, Почетен гражданин на Стара Загора, на проф. Цанко Яблански – екскмет на общината, на Татяна Станчева, председател на Обществения съвет при Държавна опера Стара Загора, на Розета Величкова, директор на НУМСИ „Христина Морфова“ и на Денис Иванов, оперен солист, режисьор и сценограф.

Проф. Петър Жеков създава вдъхновеното си музикално произведение през лятото на 2004 г. Тогава съществуващият клон на Съюза на композиторите в Стара Загора разглежда на свое заседание предложената емблема и единодушно се произнасят положително. За да се превърне емблемата в химн, се искаше мнението и на членове на Съюза на българските композитори. На свое заседание те също дават висока положителна оценка.

За стойността на музикалното произведение се произнася и безспорният ерудит проф. Пламен Джуров, дългогодишен диригент на Софийски солисти. Той споделя: „Музикалната емблема на Стара Загора е чудесно произведение, наситено с патос и тържественост, в което прозира

интелигентността на автора. Трябва да споделя, че въпреки опитите София да има свой химн, досега нищо съществено не е създадено.“

Под диригентството на Божидар Бонев „Музикалната емблема на Стара Загора“ е записана със Симфоничния оркестър и хора на Държавна опера Стара Загора, през 2005 г.

През последните години по различни поводи е била излъчвана многократно. Голяма част от старозагорската културна общественост с радост и гордост застава права и развълнувана от силния текст и красивата музика, която завършва тържествено с празничен камбанен звън.

Ето и текстът, който също е дело на проф. Жеков:

ХИМН НА СТАРА ЗАГОРА

„Стара Загора, стар град любим.

Ти си единствен със седем имена.

Перла тракийска с древен венец

И скръб, и победи, с герои безчет.

Стара Загора, наш свиден град.

Земята ти славна е с кървав печат.

Град на липите, с поети, с певци,

с Аязмото старо, с много мечти…

Слава, слава! Слава и чест!“

„Считам, че приемайки „Музикалната емблема на Стара Загора“, едно от върховите постижения на проф. Жеков, да бъде Химн на Стара Загора, не само ще отдадем своята почит и уважение към паметта на един изтъкнат наш съгражданин, допринесъл с творчеството си за културното богатство на Стара Загора и страната, но по този начин нашият град ще бъде един от малкото със собствен официален химн, който ще се изпълнява навсякъде по тържествени поводи“, се казва в аргументираното предложение на Таньо Брайков.

Да ни е честита новата духовна придобивка! Да бъде тя неразделна част от гордостта и достойнството на всеки гражданин на Стара Загора! Днес, утре и во веки!

Росица Ранчева