120 картини и пластики предлагат на изложба-базар старозагорски художници

Традиционната коледна изложба-базар на старозагорските художници се откри в зала „Лубор Байер“ Стара Загора. Това означава, че изложените картини, рисунки и пластики се продават, при това на значително по-ниски цени.

„Целта е в навечерието на коледно-новогодишните празници, да дадем възможност на старозагорци и гостите на града, да зарадват своите близки и приятели със стойностни подаръци – уточни за медията ни доц. Злати Златев, председател на Представителството на художниците. – Участват 38 художници и скулптори с по три-четири работи, което значи, че предлагаме около 120 творби в областта на живописта, графиката, скулптурата, рисунката и иконописа.“

Голямо е жанровото разнообразие – пейзажи, натюрморти, маринистични видения, абстрактни платна, малка пластика и др. Погледът се спира върху изящните картини на Атанаска Янева, която за първи път предлага колажи. Старозагорската галеристка Галя Петрова също се представя с любопитни оригинали. Татяна Полихронова „подарява“ романтичните си пътувания по света, останали завинаги върху платното.

Източната стена на залата е заета от вълненията и преживяванията на Росица Попчева. До нея са компютърните компилации на майстора на компютърната графика Райчо Чакъров. Те са „подпрени“ от чудесните композиции на Светлин Стоев. Не изненадва, но е прекрасна композицията му „Идат“. В нея той влага особена трактовка на озверелите типове, които все повече се навъртат в общественото пространство. Всъщност Стоев е нарисувал глутница вълци, но показва и някои от изящните си малки пластики.

Валентин Дончевски остава верен на пиетета си към българските черги. Той упорито работи в областта на колажите, от които струи хем българският дух, хем космични вселени.

Тошо Стефанов има два много интересни акварела с много цвят. Тук нещата му „звънтят“, защото има изобилие от цвят.

Традиционно Злати Златев вълнува със своите нежни прегръдки и докосвания на мъжките и женските тела.

За всеки дом би било радост да притежава картина на Петър Петров, Пламен Иванов, Никола Москов и пр. и пр. знакови автори.

Изложбата-базар предлага голям избор от уникални картини – различен формат, техника, стилове, както и пластики, при това на цени от 100 до 1100 лв. При договорка с авторите е възможно цените да бъдат променени.

Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ при Община Стара Загора, поздрави художниците, както за изложбата-базар, така и за активната им дейност през цялата година – пленери, салони, юбилейни авторски изложби, гостувания и пр. Може би това е най-дейната и жизнена гилдия в града, причина за което е и неуморимият Злати Златев.

Като жест на благодарност и признателност, Общината организира празничен стилен кетъринг.

Ученици от НУМСИ „Христина Морфова“ поздравиха присъстващите с коледни песни.

От изложбата-базар можете да се възползвате до първите дни на 2019 г.

Росица Ранчева