Съветниците решават да има ли Стара Загора химн

По първа точка от дневния ред на последното за годината заседание на Общински съвет Стара Загора, което ще се проведе на 18 декември 2018 г. , общинските съветници трябва да решат дали приемат предложението на председателя си Таньо Брайков, музикалната емблема на Стара Загора по текст и музика на проф. Петър Жеков да стане официален химн на областния град.

Такова е искането до кмета на Общината Живко Тодоров, подписано от интелектуалци и общественици. Под писмото стоят подписите на д-р Нино Луканов, дългогодишен театрален артист, основател и председател на Музикално общество „Борис Христов“, на оперната певица и педагог Стефка Минева, Почетен гражданин на Стара Загора, на проф. Цанко Яблански – екскмет на общината, на Татяна Станчева, председател на Обществения съвет при Държавна опера Стара Загора, на Розета Величкова, директор на НУМСИ „Христина Морфова“ и на Денис Иванов, оперен солист, режисьор и сценограф.

Проф. Петър Жеков създава вдъхновеното си музикално произведение през лятото на 2004 г. Тогава съществуващият клон на Съюза на композиторите в Стара Загора разглежда на свое заседание предложената емблема и единодушно се произнася положително. За да се превърне емблемата в химн, се иска мнението и на членове на Съюза на българските композитори. На свое заседание те също дават висока положителна оценка. За стойността на музикалното произведение се произнася и безспорният ерудит проф. Пламен Джуров, дългогодишен диригент на Софийски солисти. Той споделя: „Музикалната емблема на Стара Загора е чудесно произведение, наситено с патос и тържественост, в което прозира интелигентността на автора. Трябва да споделя, че въпреки опитите София да има свой химн, досега нищо съществено не е създадено.“

Под диригентството на Божидар Бонев Музикалната емблема на Стара Загора е записана със Симфоничния оркестър и хора на Държавна опера Стара Загора през 2005 г. През последните години по различни поводи е била излъчвана многократно. Голяма част от старозагорската културна общественост с радост и гордост застава права и развълнувана от силния текст и красивата музика, която завършва тържествено с празничен камбанен звън.

Ето и текстът, който също е дело на проф. Жеков:

„Стара Загора, стар град любим.

Ти си единствен със седем имена.

Перла тракийска с древен венец

И скръб, и победи, с герои безчет.

Стара Загора, наш свиден град.

Земята ти славна е с кървав печат.

Град на липите, с поети, с певци,

с Аязмото старо, с много мечти…

Слава, слава! Слава и чест!“

Припомняме, че проф. Петър Жеков е автор на музикалните емблеми на Тракийския университет и на град Казанлък, на химна на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, на гимназия „Христо Ботев“, на Международния химн на ветеринарните лекари и др. Проф. Жеков е познат на старозагорската общественост с изключителния си интелект, родолюбие и ангажираност към родния си град. Той беше обществен деятел с активно гражданско присъствие, убеден демократ, автор на над 400 научни, научно-популярни и популярни публикации, част от които на културологична тематика и на сценарии за научно-популярни филми. Нотният му архив съдържа над 1000 художествени песни за глас и пиано, събрани в 20 албума. Неговите музикални албуми полагат началото на българското присъствие в Музикалния отдел на новопостроената тогава Александрийска библиотека в Египет. Книгите му присъстват в редица престижни библиотеки у нас, както и в Европа, Америка и Австралия. За всички тези заслуги към научния и културния живот у нас, проф. Петър Жеков е избран за Почетен гражданин на Стара Загора през 2008 г.

Преди три години неговата сестра Мария Жекова дари на Община Стара Загора потомствен имот, оценен за над 1 милион лева, с единственото желание да бъде превърнат в Културен център за талантливи деца, в памет на нейния покоен брат.

„Считам, че приемайки Музикалната емблема на Стара Загора, като едно от върховите постижения на проф. Жеков, да бъде Химн на Стара Загора, не само ще отдадем своята почит и уважение към паметта на един изтъкнат наш съгражданин, допринесъл с творчеството си за културното богатство на Стара Загора и страната, но по този начин нашият град ще бъде един от малкото със собствен официален химн, който ще се изпълнява навсякъде по тържествени поводи“, се казва в аргументираното предложение на Таньо Брайков.

Росица Ранчева