Коледно-Новогодишна програма на Държавна опера – Стара Загора

През тази седмица със спектаклите на операта „Бохеми“ и на балета“Дон Кихот“ в Държавна опера – Стара Загора започва програмата, в която властва Коледния дух.

За най-малките зрители Държавна опера – Стара Загора подготвя  „Коледната мечта на Музичко“ – специален спектакъл, който ще бъде представен на 17 декември (понеделник) от 10:30 ч. във фоайето на Операта. В следващите дни спектакълът ще гостува в Детска градина № 58 „Звездица“, Детска градина № 66 „Детски рай“ и Детска градина  № 10 „Светлина“.  Музичко е пухкаво, бяло мече, което обича да слуша музика и я търси навсякъде – в парка при птичките, на улицата при колите и клаксоните, в детската градина…В концерта-спектакъл „Коледната мечта на Музичко“ малките зрители ще станат свидетели на сбъдването на мечтата на музикалното мече – да присъства на истински Коледен концерт с коледни песни край коледната елха. Децата ще се запознаят с музикалните инструменти Цигулка, Виолончело, Флейта.  Ще танцуват и пред тях ще танцуват малките артисти от балетната студия на ДЮСОБ “Маргаритки“. Ще се насладят на изпълненията на най-малките и на малко по-големите певци от Вокалната студия на „Маргаритки“. Музикалното пътешествие на Музичко ще се осъществи заедно с Феята Нели и Граф Теодор (Нели Нечева и Теодор Петков, солисти в Държавна опера – Стара Загора). С тях малките зрители ще узнаят повече за нотите, за различните видове класически танци, ще разберат и кой е любимият танц на Музичко и как се изпълнява по двойки… Зрителите на „Коледната мечта на Музичко“ ще изживеят магията да посрещнат Дядо Коледа в края на този незабравим концерт-спектакъл! Сценарият и режисурата на „Коледната мечта на Музичко“ е на цигуларката Красимира Георгиева от Трио „Реверанс“, която заедно с Цветомира Динева – флейта и Павлина Димитрова – виолончело, свири в трио от 2010 година. Трите талантливи инструменталистки са артист-оркестранти в Операта.

На 18 и 19 декември (вторник и сряда) са коледните концерти „Суингираща Коледа“ на Васил Петров и оркестъра на Държавна опера – Стара Загора под диригентството на Владимир Бошнаков. Джаз легендата Васил Петров ще изпълни едни от най-красивите Коледни класики и ще пресъздаде топлината и споделеността, с които свързваме Рождество Христово. На сцената ще се присъединят и Йордан Тоновски джаз трио и джаз певицата Весела Морова. Всяка една от коледните песни в програмата е подплатена от различна интерпретация на Васил Петров с неочаквани музикални нюанси. Забавните Коледни мелодии са развити в суинг и джаз аранжимент, докосващи балади и красиви валсове. В програмата са „Rudolf the Red nosed Reindeer”, “ White Christmas” , “Let it snow”, “ Santa Clause is coming to town”, “Blue Christmas”, “Jingle Bells”, Have yourself a Merry Little Christmas” , “Ave Maria” , Winter Wonderland” , “The Christmas songs” и авторски Коледни песни на Васил Петров.

Билетите са вече в продажба!

На 20 и 21 декември (четвъртък и петък) от 19:00 часа са представленията на жизнерадостния балет „Снежанка и седемте джуджета“. Входът за деца до 12 години е свободен! Ярките костюми в стил “Уолт Дисни”, пъстроцветни картини в комбинация с многообразие от танцови техники и с много настроение разказват любимата на малки и големи  приказка. Хореографът Силвия Томова използва виртуозно стилни театрални и танцови похвати – влага типична за хореографския си почерк неповторима чувственост и лирика и подсилва контраста в изобразяването на колоритните приказни персонажи с доза хумор и ирония. Участието на децата от ДЮСОБ „Маргаритки“ изпълва сцената със свежест и очарование!

В навечерието на Новата 2019 година, на 31 декември от 18:00 часа, за трета поредна година Държавна опера – Стара Загора представя разкошен Новогодишен концерт. Тази година специални участници са любимият актьор Тончо Токмакчиев и оперетната прима Еделина Кънева. Диригент на концерта е Крис Мак Кракън от Великобритания, а режисьор Славчо Николов. Участват и солистите на Държавна опера-Стара Загора Елена Петрова, Яница Нешева, Георги Динев, Офелия Христова, Ивайло Джуров, Емилия Джурова, Ивайло Йовчев. Ще прозвучат популярни оркестрови пиеси, арии, дуети, ансамбли от опери, оперети и мюзикъли на Гаетано Доницети, Жорж Бизе, Жак Офенбах, Йохан Щраус, Имре Калман, Франц Лехар, Дейл Васерман и др. Празничното великолепие ще бъде допълнено от изпълненията на Балета на Държавна опера – Стара Загора. В цената на билета за Новогодишния концерт е включен кетъринг. По традиция ще бъде разиграна празнична томбола с награди.