С голям пъстър концерт Народно читалище “Железник“ отпразнува 30-годишнината си

На 9 декември 2018 г. в салона на НЧ „Св. Климент Охридски 1858“, Народно читалище „Железник“ в Стара Загора отпразнува своята 30-годишнина. В големия пъстър концерт участваха самодейни състави на читалището и приятели. Програмата откри легендарната фолклорна група „Огърлица“, участвала в десетки концерти, фестивали, конкурси, събори, местни, регионални и национални празници. Носител е на редица високи награди и отличия, но най-вече на любовта и одобрението на публиката. Групата за автентичен фолклор е създадена през лятото на 2000 г., когато читалището все още не е имало собствена база и репетициите са се провеждали в апартамент на бул. “Славянски“ No 41. Основател и ръководител през всичките тези години е Динка Генчева, самата тя надарена свише с красив глас, организаторски талант, харизматичност и добро сърце. Естествената селекция така подреди нещата, че всичките певици са и солистки: Динка Баракова, Дженка Георгиева, Ирина Бойчева и Надка Хаджийска се представиха и индивидуално.

Другата знакова читалищна формация е групата за шлагерни песни „Рамона“. През 2002 г. читалищният председател Динка Генчева подава ръка на няколко не само мераклии дами и кавалери, но и с качествени гласове, висока естетика и усет към неувяхващите песни. Десетки са националните и международните фестивали и конкурси, участия в телевизионни предавания, срещи с разнообразна публика, която винаги след изпълнението на „Рамона“ се въодушевява и окриля. Освен общи „парчета“ всеки от групата направи и солови изпълнения.

Сред приятелите, които поздравиха рождениците беше Мъжка вокална група „Тракиец“ от НЧ „Светлина 1927“ от село Тракия, община Опан, малката Бетина Драгиева от Музикална школа „Звездопад“, сестри Диневи и Клуб за български народни танци „Тракийци“.

Народно читалище „Железник“ е основано на 18 май 1988 г. в салона на пригодената за училище сграда в новостроящия се квартал „Железник“. Първи председател на читалището е и първият кмет на квартала Вълкан Вълканов.

Условно историята на читалището може да бъде разделена на два периода – до 2000 г. и след това, когато му е предоставена сграда, в която се помещава и сега. Още от прохождането в първите месеци през летния сезон е организиран отдих за децата, които през лятото остават в квартала – разучаване на песни, танци и драматизации на приказки, срещи със специалисти по цветарство, лекции по готварство и сервиране, импровизирани пленери, а в края на ваканцията – концерти, изложба на рисунки и на саксийни цветя, отгледани през лятото. По това време се основават Детски състав по художествено слово с ръководител Пеньо Калчев, Школа по народни инструменти – гайда, гъдулка и кавал с ръководител Иван Желязков, Детски танцов състав с ръководител Тенко Минчев, Школа по китара и мандолина с ръководител Йордан Нешев. Репетициите се провеждат в салона на училището и в избата на кметството. Със спестени пари за дейност се купува пиано и се открива Детска школа по пиано и акордеон с преподаватели Дочка Къшева и Елена Палова.

Традиционно за културата парите все не достигат, а за читалищата – още повече. Така много от съставите и школите се саморазпускат. Трудности не липсват и поради невъзможност да се намери удобно място за репетиции. Но никога не е липсвало желание за работа, особено у душата и сърцето на основателката на читалището и негов председател и досега Динка Генчева. Върху стотици страници в дневника са записани срещи с артисти, писатели, поети, художници, дейци и творци на художествената култура. НЧ “Железник“ става инициатор на празничните площадни увеселения с участието на най-изтъкнатите български музиканти, на коледуване и лазаруване, на създаване на кукерска група и пр. Традиционно през годините се провеждат Бабинден с жените от квартала, Трифон Зарезан – с Пенсионерския клуб, осмомартенски тържества и концерти, празници на анекдота, „Да прогоним заедно злото“- за Сирни заговезни; Великденски празник „Да запеем, заиграем на Великден, на мегдана“ – на втория ден на Великден, Празник на палачинката, катмата и други традиционни тестени изделия, Детски празник на талантите „Който може го може“, Бъдни вечер в квартала и много, много други.

„30 години вече Народно читалище „Железник – 1988“ отговорно и последователно утвърждава авторитета си на съвременна и значима институция, широко отворила врати към хора от различни възрасти, с разнообразни потребности и интереси“. Това се казва в Поздравителния адрес на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров до ръководството и колектива на читалище „Железник – 1988“. „Макар и едно от най-младите по възраст на територията на Община Стара Загора, читалището с особена визия и характерен стил на работа, заема своето достойно място сред останалите. Амбициозността, отговорността и усърдието на ръководството, подкрепяно и насърчавано от желанието на всички да утвърждавате името и издигате авторитета на този местен духовен храм, стоят в основата на вашите успехи. Благодарение на вашата упоритост и себераздаване, съумявате да се справите с предизвикателствата на днешното време и да продължите напред – по-мотивирани и по-решителни.

Дълбоко убедени сме в смисъла на вашето значимо дело и значимостта на онова безценно родолюбиво наследство, което ще завещаете на идните поколения.

На вас, ревностни пазители на изконните родни традиции, носители на апостолския дух, радетели на българския фолклор и на вековната ни култура, пожелавам и занапред крепко здраве, творческа енергия, неизчерпаем оптимизъм и неугасим плам в сърцата!

Нека усилията, които съпътстват вашия всеотдаен труд в полза на читалищното дело бъдат благословени и ви носят удоволствие и удовлетворение от постигнатото!“ – се казва в приветствието на градоначалника.

От името на Настоятелството председателят Динка Генчева обяви удостоените с почетни грамоти самодейци и читалищни дейци.

Росица Ранчева