Виртуална разходка до Рим и дома на Борис Христов предлага фотоизложба

Преди да се вдигне завесата на 49. Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора, във фоайето на операта беше официално открита фотографската изложба „Рим. Борис Христов“. Тя е предоставена от Дом-музей „Борис Христов“ София. На събитието присъства директорът му Елена Драгостинова и авторът на експозицията Светослав Чулин.

„Това, което се опитах да направя със своите фотографии, е да създам по-интимен поглед върху  дома на световно известния оперен певец Борис Христов в момента. Това, което е запазено – интериор и екстериор. Желанието ми е по този начин пред снимките зрителят да се почувства като част от тази атмосфера“. Това сподели специално за читателите на dolap.bg авторът на изложбата Светослав Чулин. – „Винаги съм си представял, че когато човек разглежда тези фотографии до него мислено върви Борис Христов и му показва – моята стая, градината и т.н. Не случайно няма хора във фотографиите.  Целта е всеки зрител да може сам да изгради по-лична връзка и представа за това, каквото е там в момента“.

Върху 31 цветни пана са запечатани вилата на певеца, която се намира в покрайнините на вечния град и която е подарена от големия българин на българската държава. Любопитно е да се видят и други измерения от живота на артиста, а не само него в роли на сцената. До него е и дългогодишната му спътница в живота г-жа Франка.

Фотографът е обърнал  внимание на отделни детайли от сградата и разкошната градина, на различни интимни кътчета, на спалнята, дневната и библиотеката на Христов, на работния кабинет, на скрина с перуки, мустаци, аксесоари с прецизно изписани върху чекмеджетата етикетчета, лични вещи на артиста, участвали в многобройните му постановки и спектакли. Още в края на 70-те години на миналия век в тази вила Борис Христов е имал видео домофон. Предмет, който и през 21 в. се среща все още много рядко. Впечатляваща е естетиката и финеса на Борис Христов до всичко, до което се е докоснало сърцето и душата му.

Кадрите на Рим не са известните ракурси и места, познати на туристите. Те дават друг поглед и нова информация за Вечния град.

Похвално е решението на организаторите да експонират тази изложба по време на ФОБИ – една виртуална разходка и припомняне за живота и творчеството на световно известния бас.

Росица Ранчева