Бронзови български лъвчета на лъвско състезание!

Бронзови медали и бронзова купа за младите старозагорски математици в Куала Лумпур.

В столицата на Малайзия Куала Лумпур приключи церемонията по награждаването на световното отборно състезание SInga, организирано от Сингапурската математическа асоциация, съобщи координаторът на българското участие – Любомир Любенов.

Състезанието се проведе в събота 17 ноември.

Повече от 1000 ученици от 18 страни от 7 до 18-годишна възраст се състезаваха в три състезания – индивидуално, отборно и щафета.

Със специална покана от организаторите и тяхно гостоприемство, нашата страна бе представена от ученици от втори клас – Мая Милойкова от 17 СУ в София и старозагорците Баян Елкин и Владимир Цаклев, ученици от школата на фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица и 2 ОУ „П. Р. Славейков“, гр. Стара Загора.

В индивидуалното състезание учениците решаваха 25 задачи за 60 минути, за по 40 минути се проведоха и двете отборни състезания.

В жестоката конкуренция на многобройните азиатски ученици и по учебна програма, която в България се учи в 4 клас, нашите се представиха геройски – бронзов медал спечели Баян Елкин. Тримата старозагорци (Мая учи в София, но майка й Христина бе една от най-добрите в ГПЧЕ „Ромен Ролан“) Владо, Баян и Мая спечелиха бронзови медали в отборното състезание.

След състезанието тримата бронзови медалисти споделиха, че отсега се готвят за следващата квалификация и за участие в Световното състезание (WMI) през месец юли 2019 г. във Фукуока – Япония. А квалификацията за участие в този световен форум ще се проведе в средата на февруари 2019 в Стара Загора.

Dolap.bg