Честит рожден ден, на Милкана Николова – с любов!

Днес, 23 октомври красив рожден ден отбелязва Милкана Николова – оперна певица, сопран, свързана и със Старозагорската опера. От години живее във Виена, но началото на творческия й път е на нашата сцена – през 1962 г., в „Бохеми” от Пучини, ролята на Мюзета. На 19 октомври 2018 г., петък в операта в Стара Загора се състоя сърдечна, емоционална, вълнуваща среща на почитатели и приятели с Милкана Николова. Отдавна не е идвала в Стара Загора и за нея беше особено преживяване да общува със старозагорци. Сподели спомени от годините в Стара Загора, от периода на специализация в Италия, от работата във Виенската опера. Много често разказът беше прекъсван от сълзи и приятно вълнение.

Милкана Николова е родена в Русе, в семейство което е изкушено от музиката. Четири семестъра учи математика в София, но любовта към музиката и пеенето надделява. Пръв неин педагог е Катя Спиридонова, певица, която е пяла и на нашата оперна сцена. В Старозагорската опера Милкана Николова пее още в ролята на Мими, Мадам Бътерфлай и Манон Леско. После е поканена в Софийска опера. После специализира в Милано, при проф. Алберто Сорезина и печели първа награда на конкурса „Вердиеви гласове”. В книгата си Невена Коралова – музиковед и дългогодишна приятелка на Николова цитира списание „Еуропео” от 1965 г.: Наградата получи една млада певица с красив глас, отлична школа и с богата и деликатна чувствителност. Казва се Милкана Николова и идва от България, страната на Христов и Гяуров. Там ли е сега „Калифорнията” на гласовете?

Милкана Николова разказа за работата си във Виенската опера с известни диригенти и режисьори, за ролите, които е изиграла, за срещите с интересни хора.

Благодарност за срещата към Ема Жунич, Нино Луканов и Невена Коралова.

А на Милкана Николова – пожелания на многая лета. Да съхрани дълго бодрия, младежки дух и очарованието в общуването!

Снежана Маринова

снимки от срещата – Рад Димитров