Нов храм на името на Майка Божия освещават в Стара Загора

„На 30 октомври 2018 г.(вторник) от 11:00ч., в присъствието на министъра на правосъдието Цецка Цачева и други официални лица, Старозагорският митрополит Киприан ще извърши чина по освещаването на новия параклис „Благовещение на Майка Богородица“. Това съобщи за dolap.bg отец д-р Йордан Карагеоргиев. – “Божият дом се намира непосредствено до затвора в Стара Загора и ще бъде отворен в рамките на работното време на институцията. Всички близки на лишените от свобода, които идват по какъвто и да е повод, ще могат да се помолят. Особено през празничните дни, в събота и неделя, се събира поток от хора. Всеки си носи мъката. Това ще улесни и доста хора от администрацията, които са извън корпуса на Затвора. Освен това има домакински отряд, който няма достъп до затвора. Всъщност дверите ще бъдат отворени за всички, които искат да измолят милост от Божията Майка. Но основно е предназначен за близките на лишените от свобода, което става за първи път в България. Параклисът е малък, но носи в себе си голяма сила. Надявам се, че нашият пример да бъде последван и от другите затвори в страната“, каза отец Йордан.

Параклисът е построен само със средства на дарители (дори се търсят още 1000 лв., за да приключат сметките с изпълнителите). Архитектурният проект е дарение от арх. Веселин Беров. Изографисването е дело на иконографката Зорница Иванова, която води Неделното училище в храм „Св. Троица“. Иконостасът е направен от Виктор Серафиев.

Благовещение на Майка Богородица“ е четвъртият параклис, в района на Затвора. Вътре в Затвора са големият храм „Свети Николай Мирликлийски Чудотворец“ и малък параклис „Св. Архангел Михаил“. „Св. Георги“ е в Помощното стопанство в Стара Загора. “Св. Йоан Рилски Чудотворец“ е в Помощното стопанство в Черна гора.

През последните 20 и повече години от ръководството на Затвора и от капелана отец Йордан Карагеоргиев, са извършени много дела за духовното просвещение и подкрепа на лишените от свобода. Над 1500 души, които през последните години са били в Старозагорския затвор, са приели християнската вяра. Практика е в съботните и неделните дни да има часове по вероучение. Издаден е и диск с църковни песнопения, изпълнени от хора на затворниците.

„Старозагорският затвор първи осигури посещение на лишени от свобода в Храм-паметника „Шипка“, Мъглижкия манастир, Казанлъшкия манастир, Рилския манастир, Кръстова гора и други свети места. Благодарение на този положителен подход и практика се направи изменение в Правилника за приложение на Закона за изпълнение на наказанието и вече дейностите по религиозната подкрепа са част от социалните дейности. В резултат на перманентната духовна дейност, се наблюдава положителна промяна в поведението и манталитета на лишените от свобода. Рядко такива хора се връщат в затвора“, коментира духовникът.

Росица Ранчева