Концерт с филмовата музика на Нино Рота на 13 октомври в Операта

На 13 октомври 2018 г., събота, от 19:00 ч. зрителите в салона на Държавна опера – Стара Загора ще съпреживеят най-вълнуващата музика на композитора Нино Рота от хитовите филми „Кръстникът“, „8 и половина“, „Война и мир“, „Леопардът“, „Ромео и Жулиета“ и др.

Този красив концерт с филмовата музика на Нино Рота в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора е под диригентството на Юрий Илинов и е включен в програмата на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“ 2018 (12-14 октомври).

Диригентът Юрий Илинов е роден през 1982 г. в гр. Волгоград, Русия. Завършва Института по изкуство и култура в родния си град със специалност „пиано“, а след това се дипломира и в диригентския факултет на Санктпетербургската държавна консерватория „Николай Римски-Корсаков“ в класа на Едуард Серов, ученик на великия диригент Евгений Мравински. На 30 години става главен диригент на Държавния музикален театър „Царицинска опера“ в гр. Волгоград. Паралелно с това е организатор и диригент на Волгоградския детски симфоничен оркестър. През 2013 г. е член на журито на диригентски конкурс, провел се в Държавна опера – Русе и оттогава работи с музикантите от тази опера и по различни проекти в страната ни.

Нино Рота е един от най-великите и обичани творци на 20. век. Създател на едни от най-вълнуващите и чувствени киномелодии. Световният музикален гений, признат за „кръстникът“ на филмовата музика е роден с името  Джовани Рота Риналди, но всички го наричат Нино Рота. Родното му място е градът на безкрайните алеи – Милано, а в семейството са все музиканти. Рота оставя диря с темите към повече от 150 филма. Сред кинолентите, облъхани от неговата музика, са титанични заглавия като „Кръстникът“ на Франсис Форд Копола, „Сладък Живот“ на Федерико Фелини, „Ромео и Жулиета“ на Франко Дзефирели и още цял куп безсмъртни киноленти. А една от най-запомнящите се и обичани филмови мелодии по света – „Говори ми тихо“ е негова. През 1975 г. Нино Рота получава мечтаната от всички статуетка „Оскар” за музиката си към „Кръстникът”. В колекцията му блестят още цял куп награди – „Златен глобус”, „Грами”, БАФТА. Самият Нино Рота обаче неведнъж е казвал, че най-голямата награда за него е обичта на публиката.

Тези първи дни на октомври (2-8 октомври) в Международния конкурс за диригенти на името на  Нино Рота от 76 участници на първи тур, 12 във втори, 6 на трети –  само трима диригенти са допуснати на финала. Сред тримата е Светломир Златков от България, който печели и Първото място. Конкурсът се провежда в гр. Матера, Италия. Хубавата новина съобщи във Фейсбук българският диригент Славил Димитров, който е член на международното жури на този престижен конкурс.