Уникалният спектакъл „Ах,Тамара!“ гостува на сцената на Операта в Стара Загора

На сцената на Държавна опера – Стара Загора на 12 октомври 2018 г., петък, от 19:00 ч. ще гостува един уникален спектакъл.

„Ах, Тамара!“ (Акдамар – островът на вечните влюбени) е спектакъл  на Театрално-музикален център – Кърджали, реализиран по проект „Легенда за Тамара“, част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

Режисьор на спектакъла е известният хореограф в областта на модерния танц Татяна Соколова. Музиката е на утвърдения композитор Георги Арнаудов, костюмите са на Томиана Томова-Начева, либрето Сабиха Местан.

Участват: Атанас Атанасов, Ганка Кирчева, Красимир Ненков, танцьори и актьори от ТМЦ – Кърджали.

Преди много години, в тези земи, двама влюбени от различни религии написват любовта си във вълните на езерото Ван. Те са само влюбени, но се превръщат в легенда. Тяхна единствена религия е любовта. Ван е най-голямото солено езеро в света и се намира в Арменското плато в  Източна Турция. В него се вливат 4 малки реки – Бендимахи, Зейлан Дереси, Карасу, Мичингер. Четирите най-големи острова в езерото са Акдамар, Чарпанак, Адър и Куш.

Според местните легенди, островът Акдамар получава своето име от трагична любовна история. Мъж се влюбва в жена на име Тамар, която живеела на острова. Той я е посещавал всяка вечер, докато една нощ вълните на езерото не го погълват. Докато потъвал,  той извикал „Ах, Тамар!” и от там Акдамар. Местният фолклор още смята, че езерото Ван е омагьосано и ангели редовно излизат от него.

 „Ах, Тамара!“ – тук миналото се преплита с настоящето, историята с легендите, духовното с материално, вълшебството – с реалността. Буди чувство за нереалност и божественост.

Режисьорът на спектакъла д-р Татяна Соколова завършва класическа хореография през 1981 г. и веднага се присъединява към първото Българско експериментално студио за съвременни танци, където успешно се превъплъщава в множество главни роли. През 1986 г., след като напуска студиото, започва своята кариера като независим танцьор и хореограф. В периода 1983 – 2000 г. специализира съвременен танц в Англия, Холандия, Германия и Франция. Като хореограф и режисьор е автор на множество театрални и танцови творби, използващи интердисциплинарни методи, разработени в партньорство с много български и чуждестранни артисти от Англия, Франция, Сърбия, Македония и Турция. От 1993 г. преподава съвременен танц и алтернативни театрални форми в Нов Български Университет. От 1994 г. до днес има реализирани над 80 представления като театрален хореограф в България и Европа.  През 2012 г. защитава докторска степен по изкуствата.

Георги Арнаудов е български композитор, музикант и музиколог. Автор е на редица симфонични творби, камерна и солова – инструментална, вокална и клавирна музика, цикли от творби по стари български текстове от ранното средновековие, по автентични архаични орфически текстове и ритуали, звукови изследвания и фикции на основата на готическа и ренесансова музика, сценични творби, театрална и филмова музика, изпълнявана в България и чужбина. Световно известни са неговите работи, написани по стари български текстове от ранното средновековие, цикълът Thiepoleo, написан по автентични орфически текстове, „Бароков концерт“ по Алехо Карпентиер, „Пасион“ по псалми на Давид, симфоничната фреска „Влахерна“ и – през последната година – Тройният концерт за пиано, хамерклавир, чембало и оркестър „Baroqus ex Machina“.  Носител е на редица престижни международни награди: Международната премия „Карл Мария фон Вебер“, Голямата награда на EBU, наградата „Златната арфа“ и др. През последните години негови творби имат своите световни премиери в престижни концертни зали като Лондонските Royal Festival Hall, Wigmore Hall и Сент Джон Смит в Уестминстър, Карнеги Хол в Ню Йорк, Концертхаус във Виена и др. Реализирал е записи на десетки свои творби, има издадени 8 авторски албума. Негова музика е включена в редица звукови антологии на музиката на XX и XXI век, както и в издания на световноизвестни изпълнители в Naxos of America, Concord Records и Labor Records – САЩ, Holophon Records – Австрия, Гега Ню – България. През последните години редица негови творби имат своите световни премиери в престижни световни зали.