Удостоиха патриарх Неофит със знак за особени заслуги към Стара Загора

Да бъдете обединител и баща на българския народ, да продължите да носите мир и вяра за всички нас! С тези думи от името на град Стара Загора и на Старозагорския общински съвет председателят му Таньо Брайков връчи на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит Особен знак за заслуги към Община Стара Загора.

Това се случи на 6 октомври 2018 г. на тържествена сесия на Общински съвет Стара Загора, по повод 5 октомври Деня на Стара Загора и честване на 180 години от рождението на Митрополит Методий Старозагорски.

С Благодарствен знак на Община Стара Загора бе удостоен Негово Високо преосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Пожелавам Ви да бъдете здрав! Благодаря Ви за това, което правите и ще правите за нашата Община“, каза председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

С отличие „Почетен знак на Стара Загора“ за съществен принос за развитието на Общината и заслугите към нейните граждани кметът Живко Тодоров удостои номинираните за почетни граждани, но не събрали достатъчно гласове от местните старейшини – председателя на НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ д-р Иван Аяров и легендарния борец Иван Иванов; художника -хиралдик Христо Танев, автор на герба и знамето на Стара Загора и комисар Стоян Колев, директор на Регионална дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“.

Митрополит Киприан прочете Решение на Старозагорския епархийски съвет, с което с орден „Св. Апостол Карп I степен“, учреден от Старозагорската Митрополия, се удостоява кметът на Стара Загора Живко Тодоров за особени заслуги към Българската православна църква, респективно към Старозагорска епархия „Днес, когато в духа на празника на нашия древен и красив град Стара Загора, град изграден от руините на изпепелените до основни сгради от поробителя по време на турското робство, напоен с мъка в българското сърце на нашите майки и деди, на нашите родни мъченици, възкресили с вяра скъпата ни родина, имаме радостта и честта да поднесем ордена на Св.Апостол Карп на нашия градоначалник г-н Живко Тодоров, каза в словото си митрополит Киприан.- По Решението на Старозагорския епархийски съвет Ви удостоихме и Ви поднесохме този орден не само за заслугите Ви като градоначалник и достойните Ви дела за утвърждаване на авторитета на БПЦ – Българска патриаршия и Старозагорска епархия, но и като ясно послание, че родната ни църква оценява по достойнство всеки труд в подкрепа на народа ни, на нашите православни братя и сестри, и на спасителната ни Христова вяра.

Вие направихте, заедно с Общинския съвет, много народополезни дела за нашата прекрасна Стара Загора – престолният град на Старозагорска епархия, и се потрудихте да бъде още по-обаятелна „перлата на слънчева равна Тракия“, както обичаше да назовава града ни блаженопочиналият митрополит Панкратий. Римските философи имат поговорка, в която се казва „Времето разкрива всичко“. Това безспорно е така, а годините от първия Ви мандат и сега при втория, разкриват не само привързаността Ви към Стара Загора и нейните жители, но и огромното Ви желание, подплатено с много дела, нашият град да бъде едно от най-предпочитаните места за живеене в родината ни, което благодарение на Вас и Общинския съвет се случва. С Вашите дела Вие подпомагате и духовния възход на Стара Загора.

Неслучайно Старозагорският епархийски съвет реши да Ви бъде връчен ордена на Св. Апастол Карп, който изповядва Христовото евангелие в Тракия и нашите земи и благовестейки навсякъде Христовото слово, спасява много души.

Нека този деен и правдолюбив светец на Православието да Ви закриля, да подпомага и занапред предстоящите Ви важни дела. Нека по неговите молитви Бог да дарува на всички ни със своето благословение, за да процъфтява градът ни през годините, за да се извисява все повече и повече, за да растат децата ни в послушание и обич към родителите, учителите и към нашата майка България!

Божието благословение да пребъдва всякога над Стара Загора, над нашия български народ, над нашата прекрасна родина – майка България! Амин!“, каза митрополит Киприан от трибуната на зала „П. Р. Славейков“.

Високото отличие беше връчено на кмета от патриарх Неофит.

Миналата година със същото отличие посмъртно бе удостоен митрополит Панкратий.

По инициатива на митрополит Киприан, със съдействието на Община Стара Загора и на областния управител, в Стара Загора се организира тържествено честване на 180-годишнината от рождението на първия старозагорски митрополит Методий Кусев.

На научната конференция по този повод, която се състоя на 6 октомври 2018 г. присъстваха високи представители на духовенството – Сливенският митрополит Иоаникий, Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, Мелнишкият епископ Герасим, Знеполският епископ Арсений, Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, Тернопольский и Кременецкий митрополит Сергеий, Архимандрит Василий Савов – протосингел на Софийска митрополия, стварофорен иконом Нелуц Оприя, представител на Румънската патриаршия в България. Събитието уважиха и заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов, народните представители Радостин Танев и Донка Симеонова, заместник-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Янчо Калоянов, общественият посредник Надежда Чакърова-Николова, общински съветници и представители на държавни и общински институции.

Форумът откри патриарх Неофит с думите: Синовен и свещен наш дълг и историческа отговорност е за светата ни Православна църква да помни и да почита паметта на всички свои достойни предци, отдали силите и живота си за нейното съграждане през вековете и за осъществяването на нейната свята и спасителна мисия. Сред всички тях особено ярко грее образът на един от достойните синове на православния български народ и заслужил архипастир на светата ни Църква – приснопаметният и многообичан от целия ни православен народ Старозагорски митрополит Методий. В годината, когато се изпълват 180 години от неговото благословено рождение, за нас е висока чест и истинска духовна радост да открием настоящата научна конференция, посветена на неговата светла личност и епохално дело – не само за богоспасаемата Старозагорска епархия, но и за цялата ни света църква, отдавна оценила и признала значителната роля и заслуги на митрополит Методий. Въпреки това личността и делото му и до днес продължават да заслужават вниманието на историците и да бъдат обект на изследване и доразкриване. Защото стореното и оставеното от него за бъдещите поколения е истински богато по своите мащаби и е светъл пример за ревностно църковно-обществено служение. Ето защо в този празничен ден, полагайки началото на настоящата научна конференция и на тържествата по повод годишнината на митрополит Методий, изказваме всесърдечна благодарност от наше име и от името на Св. Синод на Високопреосвещения ни събрат, Старозагорския митрополит Киприан, и на всички организатори и домакини на настоящето събитие, като благопожелаваме много сили и ревност по Божието дело и мисията на Христовата църква сред православния ни народ. Защото паметта за родилите ни в Господа предци и почитта ни към тях са сигурна гаранция за напредъка и благопреуспяването ни като достойни чеда на църквата и родината.

Божието благословение да бъде над всички Вас и над цялата ни света Православна църква!“, каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

В конференцията с научни доклади се включиха д-р Николай Атанасов , който замени починалия в началото на седмицата проф. Иван Тютюнджиев и проф. Петко Петков от Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“, Галентин Караславов – директор на ТД „Държавен архив“ Стара Загора, д-р Румяна Лечева и родственица на митрополит Методий. Излъчен беше документален филм за делото и живота му, реализиран от екипа на Телевизия СКАТ.

Предстоящо е провеждането на научна конференция, посветена на 180-годишнината на Старозагорския митрополит Методий и в София.

Росица Ранчева