Есенният салон на художници на Стара Загора радва окото и респектира

От 1946 г. насам (но не всяка година, имало е и прекъсвания) Есенният салон събира творбите на художниците на Стара Загора и е неотменна част от проявите, посветени на Празника на града – 5 октомври.

„Есенният салон е единственият културен форум, чиито час и място са известни. Възхищавам ви се, толкова сте последователни в годините, толкова сте отдадени в своето верую” – с тези думи Диана Атанасова, началник отдел „Култура” в Община Стара Загора се обърна към художниците на Стара Загора, дошли в зала „Байер” за откриването на колективната изложба снощи вечер.

Развълнуван и щастлив от събитието, доц. Злати Златев, председател на Съюза на българските художници -клон Стара Загора също поздрави всички участници и специално подчерта дамското присъствие в изложбата: ”В нея са подредени 98 картини от 47 художници на Стара Загора, като половината от участниците са дами. Колко нежно и духовно е присъствието им тук!” Той обяви решенията на журито на изложбата за наградените автори. Журито  в състав: доц. Злати Златев, Милен Алагенски, Валентин Дончевски, Бончо Тодоров, Тошо Ковачев, Тошо Стефанов отличи с грамоти художниците: Иван Арабаджиев и Ирина Колева за творбите „Небесното царство” и „Земното царство”, Иван Димитров за „Пейзаж от Ракитница”, Мария Астаджова за „Невъзможност”, Иван Костов за „Легенда”, Пенка Стоянова за „Космос”, Гергана Вълкова за „Над вечния покой” и Мирослав Ибришимов за „Кът от Рая”.

Наградата на името на Янаки Кавръков получи Петър Петров за невероятно лиричните си, омагьосващи и излъчващи светлина  две платна – „Ден” и „Нощ”.

Наградата на Есенния салон 2018 г. е за Павел Михов за творбата му „Полифонично” – с цветовете на изгрев,  с много интересна  техника. Като я гледаш, сякаш чуваш звуците на природата по изгрев.

Една идея леко малко по-тъмна като общо усещане. Една идея леко малко по-дисонансна. Това ми е личното усещане за подредената изложба. Напълно естествено. В нея „присъстват” 47 различни чифта очи, толкова на брой сърца, неизброимо количество въображение, маси от чувства и вълнения, пресъздадени в творбите. И в този Есенен салон 2018 г. посетителят открива отново и отново, какви талантливи художници има Стара Загора. И в този Есенен салон 2018 г. те се показват и традиционно, и с нови техники и похвати. Значи – учат се, развиват се, опитват, експериментират, играят си… Изкуството е игра, осенена от висш смисъл.

Различен като усещане е Валентин Дончевски, различна е Атанаска Янева, Роси Попчева и други и трети…Различни, нови, но вълнуващи и този път, и всеки път.

Не е лесно за художниците да изберат кои картини да предложат за Салона. Съзнавам това. И все пак всяка есен, за всеки 5 октомври, те изпълват до последния сантиметър зала „Байер” с най-доброто, което сърцето им е посочило да нарисуват и изберат за показване.

През различните стилове на авторите посетителят трябва да премине поне два пъти, за да ги усети в пълнота, тоест да посети изложбата поне два пъти. От първи впечатления мога да споделя, че видяното радва окото и респектира.

Непременно посетете изложбата на старозагорските художници в зала „Байер”!

Уляна Кьосева