Стара Загора посрещна чудотворна икона на Св. Богородица – Скоропослушница

Навръх Деня си – 5 октомври 2018 г. Стара Загора посрещна чудотворната икона на Пресвета Богородица – Скоропослушница.

Малко след 17:00 часа на кръстовището на булевардите „Цар Симеон Велики“ и „Княз Александър Батенберг“, пред парк „Тракия“, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан посрещна Чудотворната икона на Пресвета Богородица – Скоропослушница от гр. Ананиев, Украйна. Освен пред нея миряните ще могат да се поклонят пред икона на Св. Киприан и пред извезана плащеница, която идва от Яш, Румъния и е стояла върху мощите на св. Петка. Дрехата, донесена от протосингела на Софийска митрополия архимандрит Василий, е подарък от Румънския патриарх Даниил I за Българския патриарх Неофит.

До светините имаха възможност да се докоснат всички участници в литийното шествие, в което се включиха и областният управител Гергана Микова, заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов, зам.-кметът Иванка Сотирова, началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова, свещенослужители и други.

„Иконата дойде тук от Бога и за всички нас, за да може да осъзнаем своята същност на православни християни и че без Него нищо не може да вършим. Най-вече, за да може молитвата на майката Божия Скоропослушница да ни спомага и закриля, да ни дава сили, мир, здраве, вдъхновение и православна Христова любов. Обичани в Господа мои чеда, днес, на празника на град Стара Загора, с благословението на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ, на които изказвам братската си обич и благодарност, Вие имате възможност да бъдете заедно, събрани в името на Господа наш Иисус Христос, на майката Божия, които са наши спътници в живота и закрилници днес. Има ли любов към Бога, има любов към всеки нас. Нека да е благословен празникът ни и Божието благословение и милост да бъде всякога върху вас.“, обърна се към стотиците миряни в храм „Св. Николай“ митрополит Киприан.

В църквата бе отслужено вечерно богослужение, в което участваха Любомир Игнатов и квартета при Шипченския манастир „Св. Рождество Христово“ с диригент Мария Бошнакова.

Чудотворната икона ще остане в храма до понеделник (8 октомври), след което пред нея ще се поклонят в няколко от градовете на Старозагорска епархия.

Ето и историята на иконата:

Светинята на Дохиар е иконата Света Богородица-Скоропослушница. Историята на манастира разказва, че през 1664 година Господ прославил Своята Пречиста Майка със следните чудни събития. Образът на Дева Мария бил изписан на стената на монашеската трапезария. Там имало проход, през който често минавал монахът, отговарящ за трапезарията. Един ден послушникът Нил чул преминавайки следните думи:,,Не преминавай с димящи ястия покрай мен и не опушвай моя образ“ . Нил не се вслушал в тези думи и един ден чул следните слова:,,Монаше, ти не си достоен за това звание! Дълго ли ще опушващ моя образ?!“ Нещастникът паднал пред иконата на колене в покайна молитва и сълзи до момента, когато на сутринта, ослепял не го намерили братята. Изплашените монаси решили да правят ежедневно молебен пред иконата, преградили специално помещение, където образът стоял. Ослепялият монах не се откъсвал от светия образ, докато отново Богородица не му проговорила отново. Тя му казала следното: “Нил, твоята молитва е чута и ти се простен. Нека от сега нататък всички братя и православни християни се обръщат в своите нужди и Аз никого няма да оставя нечут. И моят образ ще се нарича Скоропослушница, защото Аз ще давам бърза милост за всички, които с благоговение се обръщат към мене“. След това монасите заградили прохода, така че вече никой да не преминава и построили параклис в чест на иконата, като украсили с красиви стенописи. Пред иконата сложили постоянно горящи кандила. Тук се случили много чудеса и изцеления. През лятото на 1996 година чудотворната икона предоставила невиждано благоволение, както за монасите, така и за православните християни. Зад иконата имало позлатена част и реставраторът Антоний Глинос разкрил стенопис датиран от 1563 година, който бил самата чудотворна икона.

Благовест Илиев