Рая Гънчева с второ място в Национален конкурс за есе

Рая Гънчева, възпитаник на Второ основно училище “П. Р. Славейков“ в Стара Загора бе класирана на второ място в престижния Национален  конкурс за есе „Болградската гимназия – извор на родолюбие“. Наградите бяха връчени на 1 октомври в Областната администрация в гр. Сливен. Конкурсът е посветен на 160-годишнината от създаването на първата българска гимназия – в Болград, Украйна. Той е обявен в началото на лятото от Областната администрация в Сливен в партньорство с Ругионалното управление по образование (РУО). По-късно придоби национален статут, след като в писмо до областния управител Чавдар Божурски министърът на науката и образованието Красимир Вълчев изразява подкрепата си.

В конкурса участват 47 ученици от 5 до 12 клас, в четири възрастови групи, от Стара Загора, Димитровград, Карлово, Велико Търново, София, Ботевград, Търговище, Благоевград, Пловдив, Тутракан, Кърджали, Гоце Делчев, Котел, Шивачево, Твърдица и др. Сред тях има и деца от Болградската гимназия. Есетата са оценявани от комисия в състав: Димитринка Петкова – зам.-областен управител , проф. Надя Манолова от СУ „Климент Охридски“, проф. д-р Пламен Павлов от ВТУ „Св. св.Кирил и Методий“, доц. Господин Стефанов от ТУ Сливен, Радостина Николова – гл. експерт по история в МОН, Валя Димитрова от фондация „Памет“.

Общо 8 са отличените в конкурса ученици от цялата страна. На първо и второ място в групата на 5 и 6 клас са класирани Йоанна Петкова от ОУ „П. П. Славейков“ в Димитровград и Рая Гънчева от ОУ „П. Р. Славейков“ в Стара Загора.

Във втора група, 7 и 8 клас, първа стана Йоана Балчева от СУ „Н. Рилски“ в Твърдица, втора е Виктория Жечева от ПГПЗЕ „З. Стоянов“ – Сливен. Ивет Йотова от ППМГ „Акад. А. Златаров“ в Ботевград получи първото място в групата на учениците от 9 и 10 клас, второто зае Елисавета Петрова от ПГТ „Д-р В. Берон“ във В. Търново. Ралица Жекова от ППМГ „Д. Чинтулов“ – Сливен бе най-високо оценена в групата на 11 и 12 клас, следвана от Илиян Ангелов от БНУ – Пекин, Китай.

Всички участници получиха грамоти и книги с поезията на Христо Ботев. МОН награди класиралите се на първо и второ място с парична премия от по 200 лв., с която ще подпомогнат посещението си в Болградската гимназия по време на тържествата за юбилея й.

Припомняме, че Рая Гънчева е сред любимците на нашия сайт Долап.бг, който пръв отрази премиерата на късометражния и филм „Бой със звяра“, на който Рая е сценарист и режисьор, в началото на лятото.

Браво, Рая! Още много успехи!

Долап.бг