Алиса пристига в Кукления театър на Стара Загора

На 10 септември т.г. Държавен куклен театър (ДКТ) Стара Загора  започва репетиции на прекрасната пиеса за деца „Алиса в страната на чудесата“. Постановъчният екип е Елица Петкова, Иво Николов, Ива Гикова и Пламен Петков.

Има много добро сценографско решение, което за наша радост успяхме да произведем в Стара Загора, уточни директорът на театъра Дарин Петков. – Намерихме фирма, която успя да ни помогне, тъй като конструкциите са доста обемни. Убеден съм, че ще се получи приказна феерия, голяма магия. Цялата ще бъде решена в бяло“.

Премиерата е на 17 октомври т.г. Постановъчният екип е този, който преди време постави „Джелсомино в страната на лъжците“ – един спектакъл, който има много публика и приятели. С „Джелсомино“ ДКТ ще участва на 23 септември 2018 г. на Панаира на куклите в София.

„Алиса в Страната на чудесата“ е детски роман, написан от английския писател и математик Чарлз Латуидж Доджсън, под псевдонима Луис Карол и излязал за първи път през 1865 г. Книгата представлява приказна история, чийто главен персонаж е малко момиченце на име Алиса. Следвайки говорещ бял заек, то попада в непознат и напълно объркан свят, пълен с причудливи и фантастични персонажи, много от които са илюзия към личните приятели на Доджсън. Самата Алиса е вдъхновена от реално съществуващо момиче, близка на автора. Произведението се смята за изключително популярно и влиятелно в световната литературата. То е насочено стриктно към малките читатели, но е обичано еднакво и от по-възрастните. Творбата изобилства от сатира, символизъм и абстракции, което я прави един от най-характерните представители на литературния нонсенс. Повествователни линия и структура на „Алиса в страната на чудесата“ оказват огромно влияние върху жанровото развитие на фентъзито. По приказната творба са създадени множество театрални, филмови и телевизионни адаптации. Една от тях ще бъде и на ДКТ – Стара Загора.

След „Алиса“ до края на календарната година театърът няма намерение да продуцира нещо ново от основния репертоар, освен да направи нова коледно-новогодишна постановка за голяма сцена.

Стартът през месец януари 2019 г. ще бъде с прекрасната пиеса на големия Валери Петров „Меко казано“. Постановката ще бъде на Цвети Пеняшки. В приказката „Меко казано“ Валери Петров разказва за едно малко момче на име Светльо. Той е дете, което мечтае за пистолет-пръскалка. И един ден получава от баба си писмо с 3 лева в него, за да си купи играчката. Но тези парички не са достатъчни. Светльо иска да излъже баба си, че не е получил трите лева. Но това не е особено разумно. Защото, когато Светльо лъже, баба му ще разбере, че Светльо лъже, щом знае, че са 3 лева. Валери Петров включва в приказката най-добрия приятел на човека, който иска да помогне на момчето. Освен Кучето, в „Меко казано“ писателят използва и други животни- Костенурка, Къртица…Те всички искат да спасят Светльо. Поетът, обаче пречи на това. Той иска да научи Светльо да не лъже, защото не е хубаво да се лъже. Грозно и глупаво е! Светльо отдавна е написал писмото, но не го пуска, за щастие. Но в неговия сън, той вече е изпратил писмото. Но той не знае, че сънува. Вижда какво ще стане, сякаш наяве. Валери Петров показва вредата от лъжата. Рано или късно тя се разкрива. И когато я освободим, тя самата ни отвръща със зло. Докато истината ни награждава. Тя е най-ценното, което излиза от сърцето и устата на човека. Светльо сънува какво го чака, ако изпрати писмото и затова не го прави. Заключението се състои в това, че децата не разбират, кога хората разкриват лъжата. И понеже не виждат, че има и други начини, те използват най-лесния, който обаче връзва самите тях. Доказателство за това е истината, че който лъже- лъже себе си. Стара истина е и тази, че който зло прави – зло получава.

Паралелно с „Алиса“ и „Меко казано“, ДКТ ще направи новата пиеса на актьора Янчо Иванов. Тя се казва „Приказка за бацилчетата“, за онези „палавници“, които нападат децата, които не си мият ръцете. След миналогодишния триумфален прием на неговата „Чорапкова приказка“, талантливият актьор се утвърждава и като талантлив автор и драматург. Текстът е обогатен от стиховете на поетесата Мария Донева.

Започнатата работа от 15 август 2018 г. в Международната творческа лаборатория по романа на Джордж Оруел „1984“ ще продължи през юни и юли 2019 г., за да се представи като готов продукт в поредното издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ Стара Загора.

Спирам да продуцирам, както досега правихме годишно по 5-6 нови постановки и то все големи, категоричен е Дарин Петков. – Оруел ще ни глътне много финансов, времеви, актьорски и пр. творчески потенциал. Но ние сме длъжни да го направим, защото действителността показва, че животът отива нататък, за съжаление. Това е нашата гражданска позиция. Ние не искаме да показваме какво е било. Искаме да светне лампичката на хората за това, какво може отново да стане. В нашия афиш имаме над 50 готови заглавия, които можем и трябва да изиграем достатъчно. Започваме 61-ия творчески сезон в пълна готовност и мотивация“- категоричен е директорът на ДКТ.

Росица Ранчева