Боряна Каниду пред Долап.бг: „Събитията в Къщата на Архитекта са арт, красиви, лежерни и със смисъл”

В Къщата на Архитекта в четвъртък, 16 август, е тихо и няма никого, освен Боряна Каниду и Даниел Николов. Защото имам среща и с двамата. Вечерта в сряда и до ранни зори е минал концертът на Overground Brass Band на двора в Къщата, но всичко е прибрано, преметено, чисто. За къщата и архитекта dolap.bg писа в годините назад https://dolap.bg/2015/10/23/%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2/

https://dolap.bg/2016/11/22/126-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D1%85%D1%80%D0%B8/

Измислихме си повод да разговаряме с Боряна Каниду – краят на творческия сезон 2017/2018 г. за Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“. А се оказа, че то край няма, нито начало – за една интензивна и нестандартна програма, която е като коктейл, създаващ се на мига и с въображение от следните части – 40% планирани събития (за основен вкус), 40% събития, случващи се непланирано (за послевкус) и 20% газирани и плодови добавки от напълно неочаквани гости и прояви. Забъркани заедно, съставките дават този абсолютно оригинален вкус на Къщата на Архитекта.

Нека самата Боряна ни разкаже. Тя го прави много добре, много сладко, много арт. Ние само слушаме, а диктофонът записва. Освен това сме на хладина и сянка в двора, имаме си някакви суперски кафе и плодов чай и ни е супер добре.

Тази година започнахме събитията активно от месец март и главно се ориентирахме към организацията на  априлските джаз дни. За пети път проведохме поредицата от концерти и срещи „Джаз на Двора”, свързани с Международния ден на джаза. Събитията се получиха арт, красиви, лежерни и със смисъл… В „Джаз на Двора” първият ден бе „Суинг парти”. След това подредихме втора поред фото-изложба на Тина Халкова, която бе гост на джаз дните, с помощта на Операта, която предостави сцената си за магичните  черно – бели фотографии с примабалерината Ромина Славова и маестрото в джаза Живко Петров. Завършихме с концерт на групата, която Дани Николов покани – част от известната група Фънки миръкъл, проект на вокалиста на групата, с авторски неща, вероятно най-скоро ще излязат като албум.  Радостно е, че успяхме да го направим тази година, защото Даниел го мечтаеше – концерт на възпитаници на Музикалното училище в Стара Загора, в специалност поп и джаз пеене. Трябва да се подчертаем, че за реализирането на „Джаз на двора” партнира Община Стара Загора. И трите проекта, с които кандидатствахме за финансиране от Културен календар на Общината – „Джаз на Двора” (пето издание), „Детство в Квартала” (трето издание)  и „Нощ на изкуствата” – Арт Пулс (четвърто издание)  бяха одобрени и тази година. Това за нас е много важно, тъй като можем да поканим интересни артисти от цялата страна с възможност за представяне на  креативни авторски  концепции и пред старозагорска публика.  Целогодишните събития в Къщата на Архитекта са естествено преливане от опит и синергия с множеството артисти, които осем поредни години представяхме чрез Ежегоден младежки фестивал на изкуствата „Различния поглед“.

Поредицата „Различният Петък“ продължи и тази година, като клубна вечер, посветена на световни имена оставили следа чрез изкуството си – било то кино, литература, музика, фотография, танц…

Една от любимите ни градски инициативи е Нощта на литературата през месец май, в която Къщата на Архитекта е четяща локация.  Може би това е другият празник, който се получава страхотно, заедно с Нощта на изкуствата през септември. Хората са щастливи, свободни, идват, слушат, интересуват се, сноват цяла вечер из местата, където се чете… слушат музика, споделят идеи…

След „Джаз на двора” дойде „Детство в Квартала”, което инициираме за трета поредна година  в чест на 1 юни – Международен ден на детето. Тази година темата бе „Семейството“, включвайки дейности за деца, но с важен акцент  –  провокация за активно партньрство от страна на родителите. То е малко такъв един обмен „зад кадър”. Екипът на Къщата са хора, занимаващи се с психология и различни изкуства, и какво по уместно да вплетем уменията си в подкрепа на посетителите на тематичните ни събития. Форума „Детство в Квартала“ представи седмична интерактивна, информационна платформа, обединяваща организации, независими автори, неформални групи от Стара Загора, занимаващи се с дейности, насочени към децата и техните родители. В информационния формат представи дейности активния неформален сектор в града ни, включващ еко организации, детски театрални работилници, интерактивни езикови школи със сугестопедични и асоциативни методи на работа, художествени и приложни ателиета, циркови работилници, музикални школи – всички работещи с обич и грижа за креативното израстване на малчугани и подрастващи.

Юни, юли и август за втора поредна година представихме „Лятно кино на Двора“ чрез селекцията  „КинеДок” – платформа за европейско документално кино, част от европейската мрежа за прожекции в независими пространства, заедно с „АртЕрия” – сдружение с което сме в симбиоза. Принципно Сдружението ни си партнира с различни организации – местни и от цялата страна, водени от общи каузи, което подпомага както дейностите, така и идейните обмени в сферата на изкуството.

Къщата на Архитекта бе ко-уъркинг пространство за представяне на моно спектакли, детски куклени представления, изложби, ателиета, доброволчески акции, свързани с кръводарителство, доброволчество и младежки инициативи.

Къщата като независимо неформално пространство с годините се оформи и припозна като креативно социално средище за  идеи, сцена за талантливи млади хора и място за споделяне на каузи.

Чрез целогодишното активиране на арт пространството успяхме да вплетем два каузи в обща мисия – представяне на иновативно съвременно изкуство в изоставен архитектурен паметник, реновиран чрез доброволчески труд на съмишленици и много енергия.

А какво предстои в най-близък план? – насочвам Боряна към бъдещите творчески планове.

След последния джаз концерт на 15 август на „Overgroung  Brass Band“  планираме кратка пауза.

Следва  30 август с гостуващия проект на МОVE.BG – „ The ChangeMakers of Bulgaria“, който цели да свърже и обедини двигателите на промяната от цялата страна в общонационална мрежа. Координаторите избраха Стара Загора да бъде четвъртата спирка на обиколката на България, а още по- прекрасно е, че мястото, което ще се яви като обединително независимо ко-пилотно пространство на арт фронта е  Къщата на Архитекта.

Вечерта на 31 август ще е посветена на поезия, проза и изпяти думи. „Всички думи“ е авторски, музикално-поетичен рецитал на Иво Златанов – действащ морски капитан далечно плаване. В това събитие си дават среща неговите музикални и литературни търсения в съпровод на акустична китара и пиано, със специалното участие на Мартин Стоянов – Мартист (пиано и  клавишни).

На 20 септември ще стартираме с първата селекция от късо кино, съвместна инициатива с „Кинематограф” – много интересни момичета и момчета, абсолютно независима платформа за пълнометражно и късометражно кино. Започваме с Пътешествия и истории за оцеляване. Първото събитие от колаборацията между „Кинематограф” и „Къщата на Архитекта” ще ни разходи из осем страни от три континента. Започвайки с една необичайна история от Тайланд, минавайки през Карибския басейн и Европа, ще се обърнем към Далечния Изток и ще приключим в Централна Азия с едно необикновено, спиращо дъха приключение. Темите на разговор ще бъдат хем разнообразни – спорт, социални проблеми, история, политика, оцеляване в дивото, хем обединени под общия знаменател на Пътя. Водещият Йоан Димов ще допълни историите и ще преведе ценителите на киното през едно страхотно пътешествие, наситено с дълбоки истории.

През месец септември е и подготовката на екипа за всеобщия празник на града Нощта на изкуствата, който се провежда в последния петък на месец септември – 28 септември.  В програмата ще обединим всички жанрове, които целогодишно представяме в Къщата на Архитекта  – кино, изложби, музика на живо, цвят, декор, свещи, хармония и красиво споделяне.

В какво е магията в Къщата на арх. Димов, та е притегателно място за такива красиви неща? – насочваме Боряна към финалните й думи за тази статия.

Нямаме много време за почивка. Така става някак си тук, в Къщата. Непрекъснат поток от хора. Сега през лятото си идват всички доброволци, които учиха и завършиха навън. Всеки минава през Къщата да се обади, да разкаже – къде и какво е видял, какво е научил, какво би искал да пренесе и тук в малкото скътано местенце, в малкия скътан град, в малката ни скътана страна. Интересно е, че повечето от младежите, преминали през десетгодишния път на Сдружението се развиват в посока създаване на културни събития,  арт иновации. Младежите, доброволстващи по време на фестивала ни през 2011 г. направиха такава жива мрежа в Западна Европа, в държавите, в които учиха – в Берлин, Франкфурт, Лион, Скандинавия, Великобритания, Шотландия и въпреки разстоянията и различията си, успяха да последват примера, че „заЕДНО е повече от ЕДНО“, а всичко това се постига с обмен на идеи, споделяне и партньорство между поколенията.

В Къщата сме и като екскурзоводи, непрекъснато се отбиват хора, вратата е отворена, влизат и питат за историята на архитектурния паметник, за арх. Христо Димов и неговия архитектурен почерк, разпознаваем  и до днес в не малкото запазили се сгради в града ни… Разказваме им, показваме, обхождаме необятния лабиринт в това магично място,  където се срещат много времена и истории. 

Екипът на къщата е в непрекъснат обмен, един тръгва да следва Пътя си, друг започва с хъс на неговото място… Всеки от нас се занимава с всичко… Естествено, че водещ приоритет са уменията на съекипниците, но в процеса на работа няма нещо, което новият член на групата да не научи, да прави заедно с останалите.

Независими сме, тъй като сами си плащаме наем, разходи и ремонтни дейности по Къщата. Ежедневната поддръжка и декора за всяко събитие също е наша ангажираност.  Трудно, но креативно и волно е, когато можем свободно да представим чрез методите на изкуството гледната ни точка, смисъла, който провокира самите нас, а какво по хубаво да може да го споделим, да представим това което харесваме… по начина, по който има какво да „кажем“… „да предадем нататък“… заедно със съмишленици, хора с буден дух и свежи идеи.

Много от хората влизат в двора на Къщата и ахват – „Ах, тук е като Капана!”

Добре е, че хората се интересуват, пътуват, сравняват, с широко отворени очи и души за красотата отвъд привидностите. Добре е, че има такова пространство като „Капана” в Пловдив, артистичните улички в Европа, запазените арт местенца в София, което провокира, че ценното не е в алуминия и унифицираните фасади, а там, където има какво да изследваме и предадем на поколенията. Там, където се срещат стари времена в хармония с новите култури.

Мечтата ни е Къщата на Архитекта да бъде  част от Креативен арт Квартал – пространство, обединяващо обекти и места, занимаващи се с изкуство и различни концепции. От площад Пингвини в близост до храм „Свети Николай“ и в продължение към архитектурен комплекс, обединяващ три значими сгради  „Пегас“ (бившата Ханчева клиника, позната в историята на града като Клуба на писателите), дома на Ханчеви, Къщата на Архитекта (дома на арх. Христо Димов – паметник на културата), „Уникато“ и Кукления театър. Това би била прекрасна китна отсечка в сърцето на Стара Загора, съпътствана с много история, специфичен  архитектурен стил. Такава липсва в града ни,  предвид примера на културната инфраструктура в Пловдив, София и европейските градове.

Скромен оператор на диктофон и редактор на този текст – Уляна Кьосева.