Успение Богородично е празник на милосърдието

Утре – 15 август 2018 г. целият християнски свят отбелязва празника „Успение на Пресвета Богородица”.

Денят на Успението на Дева Мария

Майката Иисусова, още от първите векове на християнството, е най-големият богородичен празник в календара, известен и като Голяма Богородица. Смята се, че е установен още в апостолски времена, но първите писмени източници за чудодейното възнесение в плът на Божията Майка, се отнасят към четвърти век. Датата 15 август е канонизирана от самият император Маврикий в края на 6-ти век. Празникът е един от 12-те велики празници за християнския свят.

Според свидетелствата на Йоан Богослов Светата Майка била вече на преклонните 64 години , когато по време на молитва на Елеонската планина архангел Гавраил й възвестил, че Бог ще я вземе при себе си след три дни. С най-жива радост Богородица приела вестта за своята близка кончина. Посланието й към скърбящите близки – светите апостоли, било: „Не плачете, приятели и ученици Христови, и не помрачавайте радостта ми с вашата скръб! А радвайте се с мен, задето отивам при моя Син и Бог.”

Според евангелието на Лука в деня на Успението („заспиването”), когато сам Иисус Христос, в цялата си небесна слава, обкръжен с ангели и светци, слязъл от небесата, за да прегърне душата й, Света Богородица възкликнала: „Душата ми величае Господа и духът ми се зарадва в Бога, спасителя мой…“ Господ приел пречистата си Майка за вечен живот, а ангелите пеели и славели с думите на архангел Гавраил: „Радвай се благодатна, Господ е с теб, благословена си ти между жените.“А когато пристъпили към одъра, на който лежало „пречистото тяло” на Божията Майка, видели сияние да струи от лицето й и „чудно благоухание се разляло по стаята”. И тогава вместо скръб „сърцата им се изпълнили с неизказана духовна радост”.

Пак според евангелието на Лука, апостолите положили тялото на Светата Майка в пещера при село Гетсимания, в близост до мястото, където лежали нейните родители Йоаким и Ана. На третия ден след успението на Св. Богородица пристигнал апостол Тома. Дълбоко било огорчението му, че не е успял да се поклони и сбогува с Дева Мария. За да го утешат, апостолите решили да отместят камъка на пещерата. Но когато влезли там, на мястото на положеното тяло на Христовата Майка, се виждала единствено погребалната плащеница.

В същия ден Богородица се явила в небесата пред събралите се апостоли и вярващи и им дала своето обещание: „Радвайте се! Защото с вас съм през всичките дни!“

И днес, в това безмилостно време, в дни на верска нетърпимост, гняв и омраза, имаме особено дълбока потребност да вярваме и да се молим на Майката Застъпница на човешкия род. Да се молим да бъдем по-добри, по-човечни, по-чисти в сърцата си, в умовете и в делата си. Защото милостта и благоволението й са необятни и неотменни.

Близо 8 хиляди именици на Богородица в Стара Загора.

Навръх Голяма Богородица имениците в Стара Загора са близо 8 хиляди тази година. Името Мария носят 3901 дами, а Марийка – 1010. С мъжкия вариант на името – Мариян, са 185. Марианите са 622, а Марияните – 497. Мъжете с име Мариан са 79. Кратките варианти – Мима и Мара, носят съответно – 177 и 110 старозагорки. С името Мика се представят 4 жени, а с Мери – 6. Унгарският еквивалент на Мария – Морика, носи само една дама. Това сочат данните на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора. Днес за имен ден ще черпят 192 дами, които носят името Мариета и 153 с име Мариела.

Честито на всички именници, които празнуват днес! Община Стара Загора им желае здрав, късмет и успех във всяко добро начинание!

Според народната традиция на Голяма Богородица всички посещават църквите, оставят цвете върху ложето на Пресветата Майка, пали благодарствена свещ за нея и за здраве на близките си, а под иконата й се поставят дарове – кой каквото има на сърце – олио, брашно, вино, диня, плодове, хавлии и пр. На 15 август не се работи. Правят се курбани за здраве и благополучие, ходи се на гости и се празнува с весело сърце.

Росица Ранчева