Престолонаследникът на Тайланд Н.П. Супаб Прамой благодари на старозагорски математик

С благодарност за заслуги към провеждането на откритото първенство на Азия по математика – AIMO 2018 е удостоен лично от престолонаследника на Тайланд старозагорския математик Любомир Любенов.

„Награждава се г-н Любомир Любенов в чест на неговия специален принос във Финала на Азиатската международна математическа олимпиада 2018 и културния обмен между страните участнички“. Това се казва в Почетната грамота, подписана от Негово височество Супаб Прамой Престолонаследник на Тайланд.

Благодарение на всеотдайността и безспорните организаторски качества на Любомир Любенов, участието на България в откритите първенства на Азия по математика датира от 2014 г.

„През 2014 г., в качеството си на организатори на международния турнир „Математика без граници“ получихме покана от проф. Хенри Онг за участие на България за тази проява“, уточни за медията ни г-н Любенов.

В Чънду (Китай) през 2014 г. нашата страна бе представена от ученици от Велико Търново, Димитровград, Кърджали, Пловдив, Раднево и София. В това издание на AIMO Мирослав Маринов от Пловдив стана шампион на Азия по математика. Тогава президентът на Република България Росен Плевнелиев поздрави българските математици за успеха.

През 2016 г. в Хонг Конг единственият наш представител Михаил Михов от Стара Загора спечели бронзов медал.

През 2017 г. за втори път България имаше шампион на Азия – старозагорецът Теодор Танков спечели шампионската купа в Куала Лумпур (Малайзия). В състезанието участваха ученици от Бургас, Добрич, Стара Загора, Пловдив, Хасково и София.

През 2018 г. в Банкок България спечели 12 медала – 5 златни и 7 сребърни.

Ученици и родителите им, както и научната и културна общност на Стара Загора поздравяват Любомир Любенов със заслуженото признание. Успех, учителю!

Във всичките участия на старозагорските участници в AIMO кметът на Стара Загора Живко Тодоров ги е подкрепял от самото начало – заплащане на пътуването и престоя и награди за медалистите.

Росица Ранчева