Летен детски свят в Къща музей „Гео Милев“ – съчинение по преживяно

За втора поредна година в Къща музей „Гео Милев” се организират летни занимания с деца. За подобна работа, извън присъщата на работещи в музей или културна институция общо казано, се изисква или изрично разпореждане от работодателя, или вдъхновен човек, на който му се занимава…

В случай работодателят (Община Стара Загора) просто е случил на човек, на който му се занимава. Със сигурност не е било необходимо изрично разпореждане. Яна Ленова-Димитрова е млад, сърцат човек от Стара Загора от категорията „местно национално богатство”, която ползваме в Долап.бг.  Яна постъпва на работа в Къща музей „Гео Милев” на 1 юни 2017 г. като „организатор” и веднага вдъхновено започва работата с деца през лятото. „Тогава изпуснахме срока за включване в голямата програма на Община Стара Загора за организирани занимания през лятната ваканция и не идваха толкова много деца. Тази година подадох информация за инициативите ни навреме, бяхме включени и цели два месеца юни и юли се радвахме на много интензивно присъствие на малчугани. Идвали са понякога и по 20 деца, но така се работи по-трудно” – казва Яна.

С нея имаме среща в двора на Къща музей „Гео Милев” на хладина във вторник, преди да са започнали работа децата, но… Заварвам вече малка и много симпатична групичка малчугани още в 9:30 ч. да майстори на маса под ръководството на две симпатични госпожи. Те се казват Снежана Вълчева и Антоанета Димитрова. Част са от екипа на Проект „С грижа за децата и техните родители”, финансиран от ОП ”Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейският съюз. Проектът стартира миналата година, изпълнява се от Община Стара Загора и Център за ранно детско развитие. Дейността е насочена към увеличаване готовността на децата от целевата група и мотивацията им за равен старт с техните връстници при постъпването им в първи клас. А целевата група е деца от уязвими семейства от затворени общности и деца с увреждания, на които им предстои да постъпят в първи клас.

„Много от тези малчугани се нуждаят от упражнения за развитие на фината моторика, да работят с ножица, с молив, да изрязват. Изключително са ентусиазирани да изпълняват задачите си тук и да учат ролите си и песните от представлението, което подготвяме – „Работна мецана” и което ще покажем на 30 август в 10:30 ч. пред родители, приятели и роднини на малчуганите” – казва Яна. Тогава ще има организирана и голяма изложба с произведенията на децата в тези летни занимания.

А Снежана Вълчева добавя: ”Децата имат сложност с разбирането, например не разбираха някои думи в пиеската. Затова заменихме „аспирини” с „витамини”. Обяснявахме, че „тинтява” е билка и е за чай и оттам решихме, че вместо „тинтява” ще е „липа”.

„Госпожите полагат много труд с тези деца, грижат се за тях и ги занимават като свои собствени рожби. А пък Яна измисля много интересни занимания всеки ден.” – споделя с искрена възхита Павлина Манева, която работи в Къща музей „Гео Милев”.

На масата малките Георги, Лора, Борис, Зинаида и Дани правят октоподи от дъното на празни бутилки от минерална вода. Всеки един от тях е завършил работата си по оцветяване по контур – оцветени са картинките на няколко листа и ми ги показват доволни.

Докато разговорът с Яна продължава за лятната работа с деца, за това че идват деца и от частни занимални, и от детски градини, пристига семейна двойка на улегнала възраст и иска да разгледа Къща музей „Гео Милев”. Лека като перце, усмихната и облечена по лятната мода лежерно, а като човек на отговорна работа – ги посреща и развежда Валентина Сотирова, уредник. После с нея си говорим, че почти всеки ден тук идват различни хора, не организирани в групи, но с подчертан интерес и информирани за забележителностите на Стара Загора.

Докато изтече и този разговор, децата вече са сътворили половин цветна градина от хартия, сложили са на октопода онези „точици” от хартия, с които той се прилепя към жертвата и вече пеят песните от „Работна мецана”.

Двете госпожи всеки ден минават и на определените места в кв.”Лозенец” прибират децата, които искат да се занимават със специално автобусче по проекта. Те имат разбиране и разрешение от родителите на малчуганите, разбира се. „Някои от родителите ни отказаха под предлог, че не искали децата да се натоварват през ваканцията. Струвало им се прекалено образователен този проект, искали децата да си поиграят повече преди 1 клас, където и без това ще им е трудно” – казва Снежана Вълчева.

Изпадам в недоумение и не знам какво да кажа… „Прекалено образователен”! Какво време, какви родители!

С Яна си говорим, че на летните занимания идват и деца с високи образователни потребности, изисквани от родителите и станали втора природа на самото дете. Говорим за любознателност, която като дисциплината впоследствие станала самодисциплина, става у възрастния отношение към живота. Да си любознателен, да не спираш да любопитстваш, да учиш, да усвояваш нови и нови знания и умения. И така нататък.

Убедихме се с очите, ушите и сърцето си, че една хубава инициатива за децата в Стара Загора хем не престава да бъде изпълнявана цяло лято, хем е изпълнявана сърцато и с въображение, хем е и полезна за най-различните видове дребосъци.

Супер сте, Яна, приятели и деца!

Уляна Кьосева