Над 40 часа програма, кулинарни изкушения и детски атракции предлага съборът „Богородична стъпка“

За 13-та поредна година, хиляди приятели и почитатели на българските традиции си дават среща на 25 и 26 август 2018 г. на Старозагорските минерални бани. Тогава Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ ще събере изпълнители – певци, инструменталисти и танцьори от над 70 близки и далечни общини в страната – Добрич, Ивайловград, Монтана, Силистра, Балчик, Варна, Тервел, Червен бряг, Стражица и др., които ще покажат своя талант на двете открити сцени, разположени в центъра на курортното селище.

Експертното жури тази година ще бъде в състав доц. д-р Валентина Райчева и доц. д-р Веселка Тончева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, акад. Крум Георгиев – фолклорист, акад. Кирил Тодоров – композитор и главен художествен ръководител на АНТП „Зорница“, ХристоИванов, главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Емил Минев, хоров диригент. На най-изявените колективи и индивидуални изпълнители ще бъдат връчени 50 дипломи и плакети за принос в съхраняването и популяризирането на традиционната култура. По традиция ще бъдат присъдени и няколко специални награди, придружени с отличителен символ: Награда на кмета на Община Стара Загора – диплом, парична сума и реплика на оригинална каменна плоча от IX-X век с лъвицата и лъвчето, открита в района на днешния град и превърнала се в символ на града; Награда на Съюза на тракийските дружества в България – диплом и парична сума; Награда на Тракийско дружество „Одринска епопея“ – диплом, парична сума и реплика на оригинална пластика „Орфей“ от фонда на Регионалния исторически музей –  Стара Загора; Награда на Тракийско младежко дружество „Капитан Петко войвода“ – диплом, парична сума и реплика на оригинална пластика „Тракийски конник“ от фонда на Регионалния исторически музей – Стара Загора; Награда на „Зонта клуб“ – диплом и парична сума.

Програмата на двете сцени и в двата дни е с начален час 9:00. Официалното откриване на събора е на 25 август от 11:00 часа на първа сцена. От 13:00 часа на втора сцена ще бъде представено дефилето „Как потурите станаха панталони, а сукманът – рокля“. То ще запознае зрителите с невероятни съчетания от традиционното облекло и модните европейски тенденции през първата половина на ХХ век. От 19:00 часа започва гала-концертът на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ и инструментална формация „Булгара“ с ръководител Димитър Христов. Огнената магия на нестинарския танц ще бъде показана от 21:00 часа. В 16:00 часа на 26 август журито ще обяви отличените участници в събора.

Атрактивни демонстрации, вкусни дегустации, автентични обреди и традиционни ритуали ще представят самодейци от читалищата в така наречения селски двор „Добра среща“. Тази уникална сцена на открито, разположена в непосредствена близост до другите две, ще предложи на посетителите на грандиозното събитние, да се потопят в миналото, да се докоснат до позабравеното, да усетят българското с душата и сърцето си. За приятелите на фолклора организаторите са предвидили пъстри хоротеки.

По традиция, в първия ден на събора сръчните тракийки ще подредят на сенчестата поляна до „Селския двор“ колоритна и изкушаваща и най-деликатните сетива кулинарна изложба. Майсторките ще украсят по масите с много търпение и естетика своите апетитни шедьоври на готварското изкуство, като щедро ще споделят с посетителите на форума наследените от баби и прабаби вековни рецепти за традиционни тракийски гозби – нахут с ориз, пиле с кускус, кишкек и др.

Близо 60 майстори от цялата страна идват в дните на събора, за да го направят още по-пъстър и атрактивен. Улицата на занаятите отново ще привлече посетителите на форума с богатството на своите багри и разнообразието от предлагани стоки и изделия – дървопластики, керамични съдове, икони, накити от мъниста, пчелни продукти, плетива, ръчно изработени украшения, сребърна бижутерия, различни сувенири, старинни оръжия, изобразително и приложно изкуство и др.

Организаторите са се погрижили за приятното настроение и незабравимите емоции и на най-малките посетители, които могат да опитат да измайсторят някаква съдинка на грънчарско колело, или да изработят нежни и пъстри цветя от салфетки, да изрисуват бутилка, дървена лъжица и стомна или да оцветят специални шаблони с български килими и черги, да се докоснат до миналото с позабравените игри на своите родители „Пускам, пускам кърпа“ и „Сляпа баба“ да се включат в предизвикателството да потанцуват върху стомна. Заниманията за децата са безплатни и се организират от Център за подкрепа на личностното развитие при Община Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора, Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово, Къща музей „Гео Милев“, Туристически информационен център, Регионална занаятчийска камара, HЧ „Настроение 2017“, НЧ „Родина 1860“, Клуб на жената тракийка при ТД „Одринска епопея“, „Арт мозайка“ ЕООД – всички от Стара Загора.

По време на своя престой, гостите на събитието могат да посетят природния феномен „Богородична стъпка“ и да опознаят атмосферата на богатото културно-историческо наследство на района.

Традиционни организатори на форума са Община Стара Загора, Съюзът на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, кметство Старозагорски минерални бани, Общество за фолклор, НЧ „Христо Ботев – 1952” – Старозагорски минерални бани.

Анелия Овчарова – старши експерт в отдел „Култура“ на Община Стара Загора