Красива музика „Под звездите“ събра млада Стара Загора

За трета поредна година, през първия уикенд на м. август 2018 г., в Стара Загора се проведе Летен музикален фестивал „Под звездите“. И тази година срещата на младата старозагорска публика и младите български изпълнители стана до романтичното „любовно сърце“, скътано между липите, кипарисите, гинкобилобите и шадравана в парк „5-и октомври“.

Събитието надхвърли очакванията на организатора театралният актьор Димитър Митев – Митака и Община Стара Загора, която подкрепя финансово уникалния форум. Причините за това са, че и шестте групи, които направиха феста са много силни. Има прекрасен звук. Атмосферата на градската градина много добре се вписва в концепцията на музикалните прояви и не на последно място „Под звездите“ е очаквано и разпознаваемо преживяване от млада Стара Загора.

„Не търсим грандиозен фестивал с голяма сцена! – сподели за dolap.bg Митака. – Напротив. Сцената е съвсем обикновена. Дори нарочно е направена от европалети и ПVCH. Столовете са заменени с бали слама, покрити с бели парчета плат. Има достатъчно публика. Иска ми се още по-хубаво да го направим. Другата година, живот и здраве, и ако Общината продължава да има интерес, можем да надградим още над това“.

Мотото на фестивала е „От младите – за младите“. То насочва към възрастта на артистите и за кого е насочена тяхната музика. Фестивалът се организира от сдружение „ПОВЕЧЕ“ с любезното съдействие на Община Стара Загора.

Под мотото „Музика от младите за младите“ първата вечер (3 август) започна с концерт на блус триото Midnight Snails. Това са трима пловдивски музиканти Константин Христов – китара, вокал, Симеон Гърнев – бас, Кристиян Желев – барабани. Те са една от малкото групи, която не свири авторска музика. Поднесоха много интересен репертоар, защото блус много рядко се изпълнява. Имаше още рок, соул и госпъл парчета – от добре познати класики – до последните ценни находки. Китаристът извади много хубав тон, познат от 70-те години и дори още по-преди. Много е трудно да се свири трио, защото няма друг хармоничен инструмент, освен китарата. Но „майничките“ се справиха великолепно.

Виктория Динкова – VICK бе звездата в първата вечер на фестивала. Певицата стигна до второ място в последното издание на музикалното предаване „Гласът на България“, където впечатли всички – и треньори и публика. Виктория е изключително талантлива и харизматична. Когато излезе на сцената, разпознаваш я веднага и като глас, и поведение, и излъчване. И имаш чувството, че сред публика от 200-300 човека – тя пее точно за тебе. Споделя като пее. Специално за Стара Загора тя изпълни дебютния си сингъл „Can’t Handle”, новата Not Alone, както много други качествени парчета.

Първи на сцената във втората вечер (4 август) на „Музика под звездите“ излязоха шуменските рокаджии The Lefties – (Левчарите), които са и най-младата банда на фестивала. Средната възраст на триото е 19 години, което обаче не им попречи да завършат на второ място от общо 140 участници в единствения по рода си риалити формат „Голямото рок междучасие“ излъчено по БНТ.

Бях много приятно изненадан, сподели Димитър Митев. – Знаех, че са много добра група, но не допусках, че 17-18-годишни момчета могат да свирят толкова добре, като професионални музиканти, с 10 години по-възрастни от тях. Мисля, че те имат дълъг път нагоре. Другото хубаво е, че те изцяло свириха авторска музика – без кавъри. Това сме ние, заявиха Даниел Стайков –вокал/китара, Християн Капитанов – бас и Андрей Андреев – барабани. Искам това повече да се застъпва занапред в „Под звездите“. Няма да обещавам, че 100% от репертоара на този тип концерти ще бъде авторска музика, но ще е силно застъпена. При положение, че са малко компаниите, които издават такава авторска музика, а знаем с какво е залята музикалната среда, смятам че е редно на талантливи млади хора, когато имат какво да кажат, и това тяхно творчество идва от душата им, да се дава път и да се поощряват. Аз съм за авторска музика от млади и за млади хора! Винаги на концертите добре дошли са хора от всички възрасти, но официално фестът правим за 16-18-20-годишна публика. По време на концертите имаше и 6-7-годишни дечица, които много внимателно слушаха. За тях да остане допирът с тази музика, вече е малка победа в музикалната им култура“.

След „Левичарите“ „забиха“ трио Casual Threesome – столична рок енд рол група, създадена през 2010 г. от старозагореца Иван Иванов – вокал/соло китара, Николай Воденичаров – вокал/бас и Тодор Добромиров – барабани. И тримата са опитни музиканти, участвали в проекти като: Awake, Macrophone, Loco и др. След създаването си, бандата залага основно на свиренето на живо. Те също свириха авторска музика, както и кавъри на емблематични рок групи. Напомняха „дивашките“ изпълнения на Бийтълс. Те имат искрата, от която преди десетилетия е тръгнал рокендролът.

Третата фестивална вечер (5 август) на „Музика под звездите“ откриха двама знакови старозагорски музиканти певецът Светозар Христов и пианистът Павел Цонев. През 2004 г. Светльо печели конкурса – „Музикална академия КуКу-Бенд“, което му носи огромна популярност. Следват проекти с различни български музиканти, както и участия в конкурса за българска песен за Евровизия. През 2011 г. и 2015 г. участва в предаването „X Factor“, като втория път преминава към концертите на живо и е част от мъжката група Belcanto. В родния си град Светозар Христов представи своя акустичен проект заедно с пианиста Павел Цонев. В програмата им прозвучаха негови авторски песни, както и кавъри на  Стиви Уондър, Джон Леджънд, Франк Синатра и др.

Пловдивската група Alexis Pets или Домашните любимци на Алексис закри фестивала „Музика под звездите“. Името на бандата е от името на солистката Александра Иванова, която е едва на 24 години и е много талантлива. Възпитаничка е на Музикалната академия в Пловдив. С нея на сцената забиха барабанистът Кристиан Желев и китаристът Симеон Гърнев. Те правят алтернативен поп – хубави, познати парчета, аранжирани за бас китара и барабани върху най-нашумелите поп звезди в света в момента – Miley Cyrus, Ed Sheeran, Bruno Mars, Charlie Puth, Justin Bieber и много други.

Преди повече от 10 години Димитър Митев, заедно с Венци Благоев започва да организира джаз вечери в Стара Загора. После пътищата им се разделят. Организирането на такива прояви е много интересно, но трудно и рисковано занимание, особено, ако нямаш спонсори. Но пък, ако се получи, резултатът е страхотен.

„Най-ценният ми урок през изминалите години е, че хората нито са глухи, нито са глупави, – категоричен е Митака. – Т.е., когато се предложи качествена музика, без значение дали е джаз, рок или поп-музика, ако е направена както трябва, ако озвучаването е добро, хората може да не са почитатели на този стил музика, но разбират, че насреща им е талантлив изпълнител, който се раздава всецяло. И да престанем с изявленията: “Това не се слуша! Защо го пускаш?! Кой ти го иска това?!“ Не се слуша, защото не се предлага. Някой трябва да го направи и като се събере публика да каже: “То било много хубаво!“ Да хубаво е, но трябва да се чуе! Благодаря на Община Стара Загора, която финансира този фестивал, а аз го организирам! Ако разполагаме с повече финансови възможности, ще ми се към феста да прибавим и някои друг вид забавления. Без да имам претенции да се превръщаме в бирфест, хората да си пийват по една домашна биричка, да има каравана с хубави хамбургери и да слушат хубава музика… Да бъде като добавка за релакса и удоволствието“.

Росица Ранчева