Световната седмица на кърменето – прояви в Стара Загора

Световната седмица на кърменето се провежда всяка година през първата седмица на август в цял свят и има за цел да подчертае огромните ползи, които кърменето може да донесе както за здравето и благосъстоянието на бебетата, така и за доброто физическо и психическо майчино здраве.

Тази година Световната седмица на кърменето се провежда под мотото: „КЪРМЕНЕТО – ОСНОВА НА ЖИВОТА“ Кърменето е естествена и най-добра храна за бебето, кърменето е универсално решение, което изравнява условията, давайки на всички справедлив старт в живота, подобрява здравето, благополучието и оцеляването на жените и децата по целия свят.

Алианс на българските акушерки работи активно в подкрепа и информираност по въпросите за кърмене. В рамките на Световната седмица по кърмене от 01 до 07.08.2018 акушерки в цялата страна ще провеждат безплатни консултации и подкрепа за кърмене.

Подробна информация за градовете, местата и акушерките ще бъде публикувана на сайта на Алианс на българските акушерки. http://midwivesbulgaria.org/

В гр. Стара Загора са предвидени следните мероприятия:

По повод Световната седмица на кърменето специалистът и автор на книгата „Всичко за кърменето” – Христина Янева – Хедра, ще представи своята книга в Стара Загора на  27 юли 2018 г. (петък), 18:00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора

В ценното за всяка бъдеща майка издание Янева хвърля светлина по въпроси като какво дава кърменето на бебето и на майката, как бременността подготвя тялото за кърменето, какво се прави, ако в началото процесът не се случва по обичайния начин (напр. при цезарово сечение или раздяла на майката с бебето), достатъчна ли е коластрата, колко мляко е нужно на детето, как родилката да се справи с често срещани трудности като проблеми със зърната, прекомерно наддаване на бебето и др. Янева разяснява и повече за различните пози на кърмене, както и за анатомията на засукването.Христина Янева-Хедра е сертифициран от международния борд консултант по кърмене, съосновател и член на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, майка на две деца и създател на блога „Кърменето като начин на живот”. Съпътстващ лектор и преподавател е на обученията за медицински лица и доброволни консултанти по кърмене, организирани от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, както и на други мероприятия, насочени към децата. Между всичко това, Христина Янева намира време и да пише – съавтор и консултант е на множество публикации за кърмене към различни списания, онлайн медии и материали по темата, издавани от неправителствени и други организации.Книгата „Всичко за кърменето” излезе с логото на издателство „Сиела” в края на месец май и мигновено влезе в класациите за най-продавани книги. Официалната премиера бе месец по-късно в София.

01.08.2018 г. 16:30 ч. Откриване на Световната седмица на кърменето с прожекция на филма „Гърдата е най-доброто” – Международен младежки център Стара Загора

02.08.2018 г. от 10:00 ч. до 12:30 ч. кафе-сладкарница „Флорентина” среща с акушерки, дискусия и консултации по кърмене.