Стартира среща на сънародниците ни, които популяризират бг фолклора в чужбина

Под надслов „Верея и приятели“ на 27 и 28 юли 2018 г. (петък и събота) от 18:30 ч., в парк „Артилерийски“ в Стара Загора, ще се проведе петата традиционна среща на изпълнители от чужбина, които популяризират българския фолклор. Събитието се организира от Община Стара Загора и Сдружение „БГ фолклорен клуб „Верея“.

На сцената ще се изявят малки и големи таланти, носители на прекрасното българско народно творчество – танцьори, певци и инструменталисти. Те ще пристигнат в „Центъра на вселената“ от различни краища на Европа и Северна Америка. Някои от тях са емигранти, но с нестихващ огнен български дух в сърцата. Други са деца на тези и други емигранти, родени в различни страни. Трети са от всякакви народности, но влюбени в прелестите на българския фолклор.

Към изпълненията на гостите ще се включат и нашенски състави – старозагорските „Нашенци“ и „Броеница“ и „Харманлийски славеи“.

Преди вечерите да завършат с традиционните хора, на които се залавят и участници в срещата и публиката, в първата вечер концертната програма ще завърши с изпълнения на Бинка Добрева и Александър Райчев, а втората – на оркестър „Кабиле“.

Форумът, изпълнен с много емоции и споделени преживявания, спомага за създаване на трайни контакти между българските културни общности по света.

Росица Ранчева