И тази година отпразнуваха пъстър Еньовден на Старозагорските бани

Празникът на билките, слънцето и водата, който стана традиционен за курортното селище Старозагорски минерални бани, се проведе за четвърти път. Пъстрото тържество и тази година събра стотици жители и гости на Стара Загора и близките села, които заедно отбелязаха Еньовден.
„Добре дошли и честит празник на всички гости днес, както и на всички именици. Безкрайно съм щастлив, че имаме удоволствието да ви посрещнем отново и заедно да отпразнуваме билките, слънцето и водата“, каза кметът на Старозагорските бани Станчо Станев.
Спазено бе поверието, рано сутринта, преди изгрев слънце да се съберат билки, с които да се сплете ароматен и пъстър венец. Под него се изви българско хора, а общо няколко часа продължи програмата с изпълнение на народни песни и танци.
Кулинарни творения на самодейни и професионални майстори от Сулица, Ново село, Остра могила, Сладък кладенец, Казанка и други съседни села бяха показани в изложба.
За гостите на тържеството бе предвиден ароматен чай, а за любителите на занаятите бе наредена богата чаршия.
Гости на събитието бяха  председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, заместник-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, областният управител Гергана Микова и нейният заместник Петя Чакърова, представители на местни и държавни институции и организации.
Реализацията на Еньовденския събор е дело на Община Стара Загора и кметството на Старозагорски минерални бани.
Красимира Кънева, Община Стара Загора