Старозагорската фирма „Аутлайн“ ООД спечели конкурса за благоустрояване на пространството около музей „Литературна Стара Загора“

Старозагорската фирма „Аутлайн“ ООД с управител арх. Велемир Иванов Георгиев, спечели обявения анонимен конкурс за идеен проект „Стара Загора – град на поетите. Благоустрояване на пространството около музей „Литературна Стара Загора и контактна зона“. Това стана ясно днес, 8 юни 2018 г., на разширен брифинг в Община Стара Загора, където бяха изложени конкурсните материали. На второ място е класиран проект на „Структура Студио“ ЕООД. Трети е проектът на старозагорската фирма „Риа Консулт“ ЕООД, а на четвърто място е проектът на „Новиза“ ЕООД, София.

„В нашия проект акцентирахме върху това, пространството да звучи знаково. Осъзнаваме с каква отговорна  задача се заемаме и това ни накара да променим тази част от града ни- обясни арх. Велемир Георгиев. – Сградите, сред които се помещава музей „Литературна Стара Загора“ са на НОИ – бившият партиен дом, която е доста „тежка“ и тромава и Професионалната гимназия по строителство и архитектура „Лубор Байер“. И двете са ключови и знакови за града ни по един или друг начин. Пространството, където ще се намира бъдещият музей „Литературна Стара Загора“ е в приземния етаж на партийния дом. Това ни накара да намерим контрапункт, който да отличи това пространство, тъй като в момента то не е достатъчно знаково. Затова акцентирахме изцяло да променим фасадата на бъдещия музей. За целта използваме огледални повърхности от неръждаема  стомана. Метафората и препратката, която им се възлага е да ни потопят в паралелен свят, в който всеки читател попада, след прочитане на дадена книга, анализът който прави, ситуациите, в които попада, образите, които изгражда и пр. Т.е. тази огледална повърхност ни позволява да дадем различен поглед на всеки, който посещава музея, коментира арх. Георгиев. – Не акцентирахме на това, кои ще участват в бъдещата композиция на музея, тъй като сметнахме, че той подлежи на развитие и всички използвани похвати следва  да бъдат по-скоро метафорични, да възбуждат фантазията на читателя и на пребиваващия в музея. Отбелязахме, че близостта на гимназията е много важна за младите хора, които трябва да бъдат предизвикани да прекарват повече време в музея. Целта ни е „да изкараме“ музея навън, на улицата, ако е възможно. Затова допълнихме и тези градски елементи, които имитират нагънат лист хартия. Те символизират първоизточника на белия лист хартия, от където започва авторството и то нагънат не случайно. Както във всички професии, които се занимават с творчество, всичко започва от бял лист хартия, който трябва да бъде многократно намачкан и хвърлен, докато се стигне до краен образ, който да бъде представен на ответната страна – било читател, художник и пр. Като цяло настилката остава непроменена, тъй като имахме конкретни компоненти, с които трябваше да се съобразяваме. Предвидили сме обилно озеленяване около пространството, което е във вертикалните градини, които се появяват по самата фасада, редувайки се ритмично през огледалните повърхности. Изпълнението на  „хартията“ би трябвало да бъде от бяла мозайка, лята в калъп, на място и импрегнирана заради атмосферните условия.  Размерът й е 6/3 м. Функционално може да се използва за сядане“, съобщи арх. Велемир Георгиев.

Председател на журито за провеждане на конкурса е зам.-кметът Иванка Сотирова, а членове – арх. Атанас Динев от Камарата на архитектите в България, арх. Йордан Данев от Съюза на архитектите в България, скулпторът Красимир Зарков от старозагорското представителство на Съюза на българските художници, главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева, инж. Веска Узунова – директор Дирекция „Строителство и инвестиции“ в Община Стара Загора и др.

Според регламента на конкурса, класираният на първо място участник – „Аутлайн“ ООД, Стара Загора, получава награда в размер на  2 000 лв., „Структура Студио“ ЕООД, Стара Загора е с парична награда от 1 000 лв., а за третото място „Риа Консулт“ ЕООД, Стара Загора е премиран с 500 лв.

Спечелилият конкурса проект ще бъде възложен за изпълнение, а предвиденият бюджет е 100 000 лв с ДДС. Зам.-кметът Иванка Сотирова увери, че архитектите ще имат нови възможности за изява в предстоящите конкурси за обновление на града.

„Желанието на общинското ръководство е да приключим до края на годината със сагата Музей „Литературна Стара Загора“, увери зам.-кметът Сотирова.

Росица Ранчева