Черешова задушница е на 26 май 2018 г.

Съботният ден (26 май)  преди Петдесетница (27 май 2018 г.), е ден в памет на починалите християни. Всички църкви възпоминават покойниците. Задушницата у нас наричат „черешова” – по името на най-популярния плод, който се раздава в това време на годината.

Според библейските текстове след Възнесението на Господа,  входът на Царството небесно в невидимия свят  на рая е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра, за които се моли до свършека на света.

На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата на живите  за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида. Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: Бог да прости.

Черешовата задушница е втората голяма задушница в годината и се пада преди началото на  Петровите пости, които тази година започват от 3 юни.

Свещениците съветват, че ако не можете да отидете на място на гробищата, поръчвате в църква суха литургия за своите близки. През нощта срещу Черешовата задушница имената и свещите ще преспят в олтара, а в събота сутринта свещениците ще запалят свещите и ще изчетат имената на вашите близки. В събота сутринта вие също можете да присъствате на службата и после да раздадете храна за „Бог да прости!“ на хората, които се намират в църквата, на свещеника, на клисарките. Храна за „Бог да прости!“ можете да раздадете на вашите колеги, съседи, роднини.

За нормалното транспортно обслужване на гражданите за възпоменанието “Задушница” на 26.05.2018 год. (събота), общинската фирма „Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД ще осигури допълнителни автобуси до Гробищен парк както следва:

Линия № 17 – кв. „Три чучура – север” – Гробищен парк ще се движи през интервал от 15 минути от 06:10 до 15:00 часа.

Линия № 41 – кв. „Железник” – Гробищен парк ще се движи през интервал от 30 минути от 06:10 до 14:00 часа.

Dolap.bg