„Моето Второ!“ – документален филм на младия журналист Благовест Илиев

Документалният филм „Моето Второ!“ на младия журналист от ТВ „Стара Загора“ Благовест Илиев бе представен премиерно на 22 май 2018 г. в Актовата зала на Второ основно училище „П. Р. Славейков“ Стара Загора.

Всеки журналист знае, че публикацията му за дадено събитие трябва да отговаря на 5 въпроса – Какво? Къде? Кога? Как? Защо?

Още в първото изречение на тази дописка ви дадохме отговор на първите 4 въпроса. Следва отговорът на въпроса Защо? Разбира се, защото Благовест е възпитаник на красивото училище и защото се гордее с този факт. Благодарностите му бяха от сърце към директора на школото Милена Желязкова и всички учители, взели участие във филма. „Училището ми има европейски вид, учителите му са безкрайно мотивирани, а учениците – будни и успяващи. Много се радвам, че сред учителите има много млади хора, почти мои връстници.“ – каза в началото развълнуваният автор на филма, студент в последен курс на Факултета по журналистика в СУ “Климент Охридски“ Благовест Илиев.

Педантично, честно, с внимание и уважение Благовест беше включил във филма изказвания на учители във Второ основно училище. (С  добри учители добро училище може да стане и на гола поляна, казва народът ни.) С много вълнение всички те говорят за първия си работен ден тук, спомнят си за ученическите години като възпитаници на същото школо – Тодор Тенев, Даниела Димитрова. Във филма ще видите сериозни и достолепни физиономии на учители със стаж и много опит – Димка Василева, Мария Вангелова, Мима Михайлова. Но ще видите и усмихнатото лице и думи на Деница Кънева, почти дете на вид, а вече ресурсен учител във Второ. И още една много красива усмивка – на Стефка Кочева, учител по информатика, която започна изказването си с думите „Първо давам на учениците си любов“.

Филмът „Моето Второ!“ е създаден грамотно, с отношение, с добри вътрешни връзки с материала, с четлив, интелигентен и добре подреден текст.

За първи път го изгледаха с интерес, както директорът на училището Милена Желязкова, така и многобройните гости, сред които заместник-областният управител Петя Чакърова и  Надежда Чакърова – омбудсман, родител и член на Училищното настоятелство.

Пожеланията на Милена Желязкова бяха и за продължение на филма за „Второ, което е дълбоко в нашите сърца“.

От Долап.бг честитим премиерата на Благовест Илиев и му пожелаваме в продължението на филма да включи учениците на Второ основно – най-малките и най-големите, тези, които съвестно се трудят в класните стаи. А  същевременно са и толкова артистични и такива добри спортисти, че да се чудиш, в какво училище си попаднал – в Спортно, в Художествено, в Театрално, в Музикално?!

Честита премиера на „Моето Второ!“ с автор Благовест Илиев, оператор Тодор Русев, монтаж Слави Славов!

Уляна Кьосева и Долап.бг

Снимки Благовест Илиев