Славейковци работят по проекта „Посланици на здравето“

За първа година Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора участва в Националния ученически конкурс на тема: „Посланици на здравето“, по инициатива на Министерството на здравеопазването. Над 30 са проведените до момента събития, повечето от които може да разгледате на http://www.zdrave-sz.blogspot.bg 

Едно от кулминационните занятия по проекта беше кулинарното състезание „Вкуснотека“, което учениците от III „г“ старателно подготвиха и изпълниха.

В деня на самото състезание всички бяха безкрайно развълнувани, защото всеки от тях имаше желанието да се представи по най-добрия начин. Учениците работиха с огромно желание и сръчност в шест отбора. Изборът им се спря на плодовите салати. С невероятно въображение украсяваха своите изделия. Често спореха какво да добавят в украсата на плодовите салати и дали продуктите като сметана, шоколадови пръчици и др. , които някои от тях носиха, отговарят на здравословното хранене. Така те сътвориха сами нещо бързо и вкусно и показаха своите кулинарни способности. На масите се появиха изключително красиви екзотични острови, кошнички и др.

От цялото състезание най-трудно се оказа журирането. Предложените изделия бяха толкова разнообразни и хубаво украсени, че беше трудно да се определят победителите. Единствено за първото място журито беше единно – отбор „Черешка“. Той спечели със своята оригиналност и изключително добро и прецизно изпълнение.

Състезанието приключи с ползотворна беседа за здравословния хранителен режим и вкусна дегустация на кулинарните специалитети.

Шоу на витамините

На 2 май 2018 г. във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора се проведе „Шоу на витамините“ – занятие по проект „Посланици на здравето“. Учениците от III г клас (с ръководител г-жа Ваня Ангелова) гостуваха на малчуганите от полудневна група (с ръководител г-жа Магдалена Славова), за да им споделят своя опит в спазването на здравословни принципи, с помощта на изразните средства на изкуството.
Големите каки и батковци, разказаха на дечицата какво им е помогнало да пораснат здрави и големи. А именно – да си похапват повечко и редовно плодове и зеленчуци. Показаха своите рисунки със закачливи плодчета и зеленчуци. Казаха им с какво е полезен всеки един – с витамините, които съдържа. Напомниха, че трябва да се измие преди хапване.

Третокласниците прочетоха игриви стихчета за зеленчуците, които донесоха много настроение. Подариха лично нарисуваните усмихнати рисунки.

Срещата завърши със смях и закачки, със знания за добрата за нас храна, за да сме здрави и силни, умни и весели, да учим и играем, да растем и станем добри хора.