В Минск – нова детска книга, посветена на Руско-турската война 1877 – 78 г.

В навечерието на Светото Възкресение в кореспонденция от Минск, столицата на Република Беларус, нашият приятел Вячеслав Бондаренко (за него  dolap.bg писа https://dolap.bg/2018/03/02/ ни разказа за нова книга:

Автор на книгата „В името на своите другари“ е Борис Проказов. Издадена е от издателството на манастира „Св. Елисавета“, Минск, Беларус. Книгата е предназначена за деца и ученици и на достъпен и ярък език разказва историята на Освободителната война 1877 – 78 г., за подвига на руските и български войни, отдали живота си за освобождението на България от османско иго. В книгата има и специална част озаглавена „Стара Загора“. Ето как авторът описва сражението край града: „Пълчищата турски аскер, събран от всички краища на Османската империя, се сблъскаха с опълченските дружини на ген. Столетов и стрелците на майор Калитин. Гъстите синьо-червени вериги на турците не изплашиха българите, изгарящи от желание да пожертват живота си за Родината. Руските стрелци имаха опит от боевете с противника в Средна Азия.

Командирът на първа дружина Кесяков вдигна българите в контраатака с песента „Напред, напред, на бой!“. Бойците му отговориха с „За поруганата Родина! За убитите майки и бащи! Смърт на османците!“ Схватката беше яростна. Кореспондентите ще напишат после в своите дописки, че „българите се биха като лъвове“.

Важна част от книгата са прекрасните илюстрации на Борис Проказов и Б. Прапорщик. Те възпроизвеждат картините на боевете и в детайли рисуват униформите на руските, българските и турските войски от епохата на Освободителната война.

Книгата „В името на своите другари“ е много хубав подарък за всички, които биха искали да се запознаят по-подробно с историята на България и своеобразен принос в отбелязването на 140-годишнината от Освобождението

 Вячеслав Бондаренко – Минск, Беларус

Манастирът „Света Елисавета“ http://obitel-minsk.ru/ е женски православен манастир в покрайнините на Минск (район Новинки), единственият действащ манастир в града. Основан е през 1999 г. на място, където преди не е имало църква. Именуван е в чест на великата княгиня Елисавета Фьодоровна. На територията на манастира има осем храма. Монахините извършват благотворителна дейност в Републиканската клинична психиатрична болница, Интерната за деца и възрастни с проблеми в психофизическото развитие, в болниците на града. Към манастира има студия за видеофилми, в която е създаден и популярния цикъл филми „Притчи“.