В навечерието на 3 март – паметни събития в Минск, столицата на Беларус

В навечерието на 3 март – Националния празник на република България специално за dolap.bg изпрати репортаж за отбелязване на празника в Минск, Беларус, Вячеслав Василиевич Бондаренко (род. 1974 г.) – писател, журналист, автор на повече от 20 книги и сценарии за документални филми. През лятото 2016 г. Вячеслав Василиевич представи в България (в София и в гр. Шипка) книгата си „Русский некрополь на Шипке” (засега само на руски език) – обширно изследване за руската емиграция и за ветераните-емигранти, обитавали от 1922 до 1986 г. Инвалидния дом в гр. Шипка. Интересът му към темата идва от семейната история, според която прапрадядото – Ананий Василиевич Максимович (1855-1929 г.) е живял и починал в Дома в град Шипка.

Ето и превод на неговия текст:

На 1 март 2018 г. в Дома на дружбата в столицата на Република Беларус, град Минск се проведе празнична вечер, посветена на 140-годишнината от освобождението на България от турско робство. В тържеството участваха депутати от Националното събрание на Беларус, дипломати, студенти от Факултета за международни отношения на Беларуския държавен университет, членове на българската диаспора в Беларус. Сътрудниците от българското посолство в Беларус връчиха на всички присъстващи собственоръчно изработени мартенички. След това звучаха стихове на беларуски, руски и български език и беларуски и български народни песни.

На 2 март от 11:00 ч. се състоя тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на освободителя на град Шипка – генерал Едуард Жиржинский (1834 – 1892 г.). През 1878 г. той е полковник, командир на голям кавалерийски отряд, който освобождава легендарното село Шипка. За този си подвиг е награден с висшия военен орден на Русия – Свети Георгий. След смъртта си генерал Жиржинский е погребан в двора на храм-паметника „Свети Александър Невский”, построен в Минск през 1898 г. в чест на 20-годишнината от освобождението на България. В храма е съхранена походната църква, в която са се молили през войната 1877-78 г. офицерите и войниците от 119 Коломенски полк. На стените на храма са прикрепени мраморни плочи с имената на загиналите войни при обсадата и освобождението на Плевен.

Протойерей отец Дмитрий Хорошко отслужи заупокойна литургия в памет на загиналите за свободата на България. В паметната служба участваха дипломати от българското посолство и много граждани на Минск.