Община Стара Загора отличи математиците си олимпийци

На 6 март 2018 г. ръководството на Община Стара Загора в лицето на зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова се срещна с 11-те математици, които се завърнаха с медали от финала на Тайландската международна олимпиада по математика. Състезанието се проведе на 21 февруари т.г. в  Банкок, столицата на Тайланд. В него участваха 1500 ученици от 12 страни. Европейският континент беше представен от 115-членна българска  делегация, 48 от която участници в състезанието, а останалите – придружаващите ги родители. Състезателите ни бяха от 13 града, на възраст от 6 до 18 години, класирани за финала след квалификация, проведена в Стара Загора, на 17 декември 2017 г. Разделени в 11 възрастови групи, състезателите решаваха 30 задачи за 2 часа.

Старозагорските ученици се завърнаха с 11 медала – 7 сребърни и 4 бронзови.

Сребърни медалисти са Йоан Михайлов (СУ „Максим Горки” – 2 клас), Иван Точев (СУ „Максим Горки” – 4 клас), Станислав Димов (СУ „Максим Горки” – 4 клас), Пламен Крумов (ППМГ „Гео Милев“ – 5 клас),  Паола Павлова (ППМГ „Гео Милев“ – 6 клас), Мирослав Минчев (ППМГ „Гео Милев“  – 7 клас) и Калоян Руев от ЕГ „Р. Ролан“.

С бронзови медали са Ивалин Боев ( Второ основно училище „П.Р. Славейков“ – 4 клас), Димитър Енчев (ППМГ „Гео Милев“ – 5 клас), Никола Кирилов (ППМГ „Гео Милев“ – 5 клас) и Елина Димова (ЕГ „Р. Ролан“ – 10 клас). Поощрителна грамота получи единадесетокласникът от ЕГ „Р. Ролан“ Деян Дечев.

В непринуден, предразполагащ разговор математиците споделиха впечатлението си от олимпиадата, от организацията й, от страната и нейните хора.

„За мене всичко беше супер и нямах никакви проблеми“, сподели най-малкият математик Йоан, който има от квалификацията златен медал. “Старото куче“ Миро, който има зад гърба си и успешна олимпиада в Сингапур през миналата година, каза че задачите са били лесни, организацията на състезанието по-добра в сравнение със Сингапурското, но „мизерията в страната е ужасна“.

Едно от най-големите преживявания след връчване на медалите е било заключителната културна програма, в която са участниците в олимпиадата са представяли с някакъв номер страната си. Старозагорските математици са представили България с традиционното „Право хоро“. На фона на 5-метровия  национален трибагреник, който е тежал 6 кг, облечени в национални носии, те със самочувствие  са тропнали юнашки нашенското хоро. На срещата Калоян разказа, че за да се подготвят както трябва, дни наред по 2 часа са правили репетиции, под наставленията на съученичката си от ЕГ „Ромен Ролан“ Калина.

„Впечатлени сме от Вашето участие и резултати, обърна се към учениците Иванка Сотирова. В днешно време, когато към математиката и подобни точни науки  интересът е намалял, похвално е, че вие се трудите много, затова и успехите ви са високи. Кметът Живко Тодоров и всички ние ви пожелаваме да бъдете от онези бъдещи умове на България, които ще допринесат  за развитието й. Нашето послание е да продължите да се занимавате с математика, защото тя е основа на  всички науки и на цялостното мислене.

В този ред на мисли нашите поздравления към Любомир Любенов, който през последните няколко години успя да провокира интерес и толкова много хора да работят в тази посока.  Успешното участие на толкова  много ученици от Стара Загора  в олимпиадата е изключителен успех, за което още веднъж благодарим“, каза зам.-кметът.

Всички медалисти получиха грамоти с подписа на кмета Живко Тодоров  и специални мартеници с индивидуални пожелания, направени от учениците от I „г“ клас на Основно училище  „Георги Райчев“.

Най-напред грамота бе връчена на Любомир Любенов, който на 6 март 2018 г. навършва 58 години.

„Любомир Любенов е подготвил десетки ученици за участие в национални и международни олимпиади. Някои от тях се реализират по света и подпомагат развитието на други страни и народи, каза Иванка Сотирова. – Пожелавам на г-н Любенов да продължи да бъде така отдаден на  математическата наука, която е негово призвание и да подготвя децата за покоряване  на нови  високи върхове. Защото той не само ги учи на математика, но и на много други полезни неща“.

Любомир Любенов е вицепрезидент на Тайландската международна олимпиада по математика. Той каза, че „математиците от Азия знаят, че в Стара Загора успешно се занимаваме с математика. Факт е, че в момента завърши поредният кръг на „Математика без граници“ с 11 000 участници; факт е, че на 11 март 2018 г. в Стара Загора ще се съберат на състезание най-добрите български математици – шампионите, които да излъчат математическите таланти на България. Сред тях ще са и старозагорските шампиони от Тайланд. Просто работим сериозно“, заяви г-н Любенов.

След 6-7 годишно затишие, Стара Загора отново има своите математически олимпийски надежди.

„Разликата между 2010 г. и сега е в това, че тогава единствен Николай Белухов беше двукратен световен шампион на олимпиадите в Испания и Виетнам, а сега са много деца, коментира за dolap.bg Любомир Любенов. – Николай беше ученик на Светлозар Дойчев,  Бог да го прости, който много помагаше… Голямото ми желание беше да разширим обхвата на   хората, които да участват в престижни олимпиади. В началото започнахме с Михаил Михов, след него се появиха още няколко момчета и сега вече 11 са учениците – медалисти, и то не само от едно училище. Според мене има много талантливи деца от първи, втори и трети клас, за които тепърва ще чуваме и ще се гордеем. В Стара Загора има над 30 ученици в различни класове, които са конкурентно способни, могат да печелят медали и това вече го доказват по безспорен начин“.

Любомир Любенов съобщи, че за участието на олимпиадата в Тайланд много е допринесъл Васил Стоянов бивш директор на Математическата гимназия, Пенка Парапанова – дългогодишен преподавател в бившата Станция на младите техници, както и учители по математика в различни училища.

Росица Ранчева