Три филма от кинофестивала „Синелибри“ – през март в Стара Загора

Филми от Международния кино-литературен фестивал Синелибри 2017 гостуват в Стара Загора на 12, 20 и 24 март 2018 г. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организатор на фестивала е Издателство „Колибри”. Показва филми, създадени въз основата на литературни произведения, на издадени книги. Третият фестивал се проведе през октомври 2017 г. Фестивалът в цифри – 12 дена кино, 31 пълнометражни и 6 късометражни филма, 155 прожекции в София и 90 в 11 други града в България, 10 световни личности от света на киното, 4-членно международно жури, 20 специални събития със срещи и пърформанси, базар със 140 екранизирани книги на издателството. За Стара Загора са специално подбрани три филма, с много номинации и награди от престижни фестивали. Филмите са със субтитри на български език.  http://www.cinelibri.com/wp-content/uploads/2017/11/KATALOG.pdf

На 12 март 2018 г. (понеделник) от 18:30 ч. филмът Дама пика/The Queen of  Spades,  Русия, 2016, 120 мин., трилър. Режисьор: Павел Лунгин. Сценаристи: Александър Лунгин, Павел Лунгин, Валери Печейкин, Стивън Уолш, по повестта на А. С. Пушкин. В ролите: Ксения Рапопорт, Иван Янковски, Игор Миркурбанов, Евгений Зеленски, Мария Курденевич и др. Най-новият филм на големия руски режисьор Павел Лунгин е създаден по повестта на Пушкин и операта на П. И. Чайковский. Оперната дива Софья Майер след дълги години на изгнание се завръща в Русия. Певицата възнамерява да постави „Дама пика“ от Чайковски на сцената, на която е дебютирала. Постановката без съмнение ще е събитието на сезона, а за всички участници в представлението това ще е възможност да станат известни. За слава и пари мечтае младият певец от оперната трупа Андрей и „Дама пика“ е неговият шанс за постигане на желаното. Той е готов да направи всичко, за да получи ролята на Герман. Награди и номинации: 2017 г. – Награди „Златен орел“ за най-добър актьор (Иван Янковски) и за най-добър грим; 2017 г. – Номинации за наградата „Златен орел“ за най-добра актриса (Ксения Рапопорт) и за най-добър монтаж (Каролина Мачиевска); 2017 г. – Награда на публиката за режисьора (Павел Лунгин) от филмовия фестивал в Талин;  2016 г. – Награда „Капри“ за най-добра актриса (Ксения Рапопорт). Прожекцията в България в рамките на Фестивала премина в зала „България“ в присъствието на режисьора. За откриването на вечерта оркестърът на Софийската Филхармония изпълни две арии от едноименната опера на Чайковский.

Павел Лунгин

Павел Лунгин, роден през 1949 г. в Москва е сред най-почитаните и награждавани съвременни руски режисьори, лауреат на специалната награда на кинофестивала в Кан от 1990 г. за филма „Такси Блус“ и на специалната награда за кастинга на „Сватба“ (2000). Три негови кинотворби, „Такси Блус“, „Лунапарк“ и „Сватба“, имат номинации за „Златна палма“, а „Цар“ от 2009 г. е номиниран за отличие в категория „Особен поглед“. Лунгин завършва Московския държавен университет, след което работи предимно като сценарист, докато не му се предоставя възможност да режисира „Такси Блус“. У нас е известен и с филми като „Островът“ и „Олигарх“. Работил е над руската версия на американския сериал „Вътрешна сигурност“ (Homeland). От 2010 г. е президент на Международния кинофестивал „Огледало” на името на Андрей Тарковски. От началото на 90-те години на ХХ век живее във Франция, но продължава да снима филми в Русия и за Русия. През ноември 2016 г. режисьорът обяви своето намерение да направи филм за лагерите ГУЛАГ.

На 20 март 2018 г. (вторник) от 18:30 ч. филмът Най-добри неприятелки/Nemiche per la pelle, комедия, Италия, 2016, 92 мин. Режисьор: Лука Лучини. Сценаристи: Дориана Леондеф, Франческа Маниери. В ролите: Маргерита Буй, Клаудия Герини Джампаоло Морели, Андреа Боска, Жаспер Кабал, Паоло Калабреси, Стефано Сантоспаго и др. Две жени с противоположен темперамент и начин на живот узнават, че трябва да споделят най-невъзможното наследство  – детето на бившия им съпруг! Паоло умира внезапно и оставя съпруга Фабиола (Клаудия Герини), бивша съпруга Лучия (Маргерита Буй) и една изненада – 9-годишен син. Предсмъртната му молба към двете жени е да заровят томахавките и да отгледат заедно момчето, чиято майка също е починала. Само че Фабиола е точно толкова егоистична и противна, колкото ексцентрична и саможива е Лучия. Паоло младши може и да умилостиви сърцата им, но едва ли ще ги направи най-добри приятелки.

Дориана Леондеф

Филмът е представен във Фестивала Синелибри в София по време на седмицата на италианския език по света, посветена на киното от авторката на сценария Дориана Леондеф. По паспорт тя е Дориана Илиева Леондева и е четвърт българка, защото дядо й е българин. Има българско гражданство и често гостува тук на своите роднини. Дориана има зад гърба си 30 филма. Кариерати й започва като помощник-режисьор на Емир Кустурица в „Циганско време“. Още в първия си сценарий („Акробатът“, реж. Силвио Солдини) втъкава образа на една българка. В „Хляб и лалета“ също има герой българин, който е вдъхновен от дядо й. Дориана Леондеф е член на престижното международно жури на „Синелибри” 2017. Награди и номинации: 2016 Номинация за Golden Ciak за най-добър актьор в поддържаща роля (Паоло Калабреси).

На 24 март 2018 г. (събота) от16:00 ч. филмът Моят живот като Тиквичка/Ma Vie de Courgette – Швейцария/Франция, 2016, 75 мин. анимация, комедия. Режисьор: Клод Барас. Сценаристи: Селин Шама, Германо Зуло, Клод Барас, Морган Наваро По романа на Жил Парис В ролите: Гаспар Шлатер, Сикстин Мурат, Полин Жакод, Раул Рибера и др. Главният герой е безстрашно малко момче с прякор „Тиквичка“, което след смъртта на майка си е изпратено да живее в дом за сираци. Филмът разказва за преживяванията му в новата среда, заобиколено от деца, които подобно на него са белязани от живота. Чаровен, топъл, забавен, честен, „Моят живот като Тиквичка“ е едно от европейските открития на 2016 година и поради факта, че предизвиква фурор на „Петнайсетдневката на режисьорите“ в Кан, и заради темите, които представя с грижа и съпричастност към онеправданите деца и не на последно място за номинирането му за „Оскар” за най-добър игрален анимационен филм. Интересна подробност е начинът, по който авторите са подходили към реализацията на идеята – децата, които озвучават ролите, импровизират заедно въз основа на текста. „Моят живот като Тиквичка“ е създаден по романа на Жил Парис „Автобиография на една тиквичка“, издаден през 2002 г. и претърпял няколко преиздания. Награди и номинации: 19 награди и 14 номинации! Ето някои от тях: 2017 Номинация за „Оскар“ за най-добър игрален анимационен филм; 2017 Номинация за „Златен глобус“ за най-добър игрален анимационен филм; 2017 Награди „Сезар“ за най-добър адаптиран сценарий и за най-добър анимационен филм; 2017 Номинация за „Сезар“ за най-добър саунд трак; 2017 Награди „Люмиер“ за най-добър сценарий и най-добър анимационен филм; 2016 Номинация за награда  „Лукс“  за най- добър филм; 2016 Номинация за „Златна камера“ (Клод Барас) от кинофестивала в Кан; 2016 Награда „Кристал“ за най-добър филм и награда на публиката от Международния фестивал за анимационни филми в Анеси; 2016 Награда на публиката за най-добър филм от МФФ Варшава и МФФ Цюрих; 2016 Награда на публиката за най-добър филм от МФФ Мелбърн; 2016 Награда FIPRESCI (Клод Барас) от Международния кинофестивал в Братислава; 2016 Награда на публиката за европейски филм от международния кинофестивал в Сан Себастиан; 2016 Европейска филмова награда за най- добър пълнометражен анимационен филм.

Вход за прожекциите – с билети! Цени на билетите – 3 лв. за възрастни/2 лв. за деца и ученици. Билети се продават един час преди прожекцията пред залата. Информация и на сайта на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора https://www.libsz.org/novini/832-kino-literaturniyat-festival-sinelibri-2017-v-stara-zagora

Снежана Маринова