Липсата на политическа хигиена създава фалшиви новини

„Липсата на политическа хигиена на партии и отделни лица, създават фалшиви новини и спекулации!“ Това  заяви днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров на нарочна пресконференция. „Поводът за брифинга са спекулации и една фалшива новина, която се появи в публичното пространство. В нея се казва, че в Стара Загора ще се строи джамия, че има внесен и одобрен от общината  проект и едва ли не старозагорци трябва да са притеснени от този факт“.

В „питането“ на ВМРО се обяснява, че през месец март 2017 г. е издадено Разрешение за изграждането на молитвен храм в частен имот на ул. „Мусала“ № 95 в кв. „Лозенец“. Поставят се и въпроси защо изграждането на джамия става без знанието на общинските съветници и гражданите на община Стара Загора, на какво основание е издадена виза за строеж, как е избрано мястото и кой ще финансира изграждането?

Главният архитект Виктория Грозева категорично заяви, че до този момент няма внесено предложение за изграждане на джамия, мюсюлманско училище или нещо подобно. „Към момента единствено има входирано искане за проектиране на жилищни сгради за съгласуване с главния архитект. Това са инвестиционни проекти на Мюсюлманско вероизповедание, каза арх. Грозева. – Нямаме входирано искане за проект на джамии или за друг вид молитвен дом към този момент. Възложител на тези два имота за жилищно строителство до пет етажа, намиращи се в кв. „Три чучура-север“  е Мюсюлманско вероизповедание. По проектите в партерните нива има предвидени офиси, обекти за стопанска дейност, фитнес зала  и зала за събрания. Към момента проектите не са съгласувани и подлежат на допълнителни корекции, които ще изискаме. Обектите попадат в жилищна зона за пет етажни жилищни сгради. Предложените проекти не съответстват на Закона за устройство на територията. Теренът, върху който ще се строи е празен и затова няма посочен адрес“, обясни главният архитект.

„Това явно е тенденциозно пусната фалшива новина, каза Живко Тодоров. – В рамките на няколко часа, след като новината се разпространи в интернет, се избълва толкова много по адрес на общината и на града ни. Трябва ли да сме известни с някакви инсперирани скандали, чиято цел е  да се подриват името на града и управлението. Ако някой иска по този начин да печели политически дивиденти и да дойде утре да управлява с фалшиви и измислени истории, мисля че няма да се случи нищо по-хубаво от това, което стана през 2007 – 2011 г. – безвремието  в Общината. Ако някой сега цели същото – да излезе и да го каже. На първо място трябва да сме отговорни към града си! В рамките на часове това са хиляди хора, които виждат новината във фейсбук. Знаете, темата е много чувствителна за старозагорци. Преди години имаше протести на гражданите във връзка с искането за възстановяване на джамията. И сега някой се опитва да манипулира хората, че нещо нередно в общината става“.

Живко Тодоров беше категоричен, че никога в Община Стара Загора, от никакви организации, дори от единични граждани, не е постъпвало искане за изграждане на джамия или молитвен дом. Дори на срещи с малцинствата никой никога не е поставял този въпрос. Обаче се появяват „защитници“ на града, без да има повод за това, което е странно.

Фалшивата новина е направена хитро със задаване на въпроси. Защото  ако вместо въпроси, авторите на „съчинението“ излязат с твърдения, директно биха били осъдени за лъжите и манипулациите.

„Това е ненормално поведение. Затова призовавам за повече хигиена в политическото пространства, каза градоначалникът. – Има година и 6-7 месеца до изборите и виждам, че предизборната кампания за много хора започна.   Желанието на малките партии е да си сформират кръг, който да атакува изборите. В този кръг всеки да си хване своята тема – за едните ще бъде зелената тема за града, за другите – джамиите, за трети – инфраструктурата, замърсяването на въздуха и т.н. Целта е да се атакува управлението на Общината. На мене ми е ясно от къде идва всичко това. Затова призовавам тези хора, когато си правят стратегията, да имат хигиена на общуването и да не превръщат предизборната кампания в мръсотия, която да се излива непрекъснато върху града. Защото личните интереси са едно, а градът и името му са за винаги.

На пресконференцията присъства и председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

Росица Ранчева