На образователно посещение във вълшебното царство на Опера Стара Загора

Във вълшебна приказка се превърна посещението днес в Операта на малчуганите от Детска градина № 3 „Ян Бибиян“. Децата от подготвителната 4-та група и преподавателките им Весеслава Христова и Олга Делчева разгледаха първо гримьорните на артистите, където се удивиха на една от роклите на императрица Сиси за представлението довечера. После бяха в шивашко ателие, където се запознаха с пътя на един костюм от скицата до сцената. Лично директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов заведе децата на сцената, където им показа възможностите на техниката – осветление, промяна на сцените и др. Всички до един взеха участие в представянето като за пред публика на любимата детска приказка за Червената шапчица. Гостенчетата търсиха из различните сценографски части, които са на склад от двете страни на сцената, къде е скрита Принцесата. И я намериха – намериха портрета на Сиси, за живота на която подробно им разказа директорът на Операта.

Едно от най-интересните места в Операта се оказа складът с реквизит, където се пазят маски, мечове, корони, ордени, бутафорни торти и храна и всякакви други приказни неща. Децата пробваха различни видове реквизит и се снимаха с короните на Принцеса Сиси и на Императора на Австрия. Накрая разгледаха балетна зала, а директорът на Балетната трупа Силвия Томова им припомни, че успехите в живота се постигат с много труд, с прилежно учене и им пожела да вярват и слушат преподавателите си.

Това образователно посещение на децата е първото за новата година, а всички малчугани и на всякаква възраст са добре дошли във вълшебното царство на Операта заедно със своите преподаватели. „Да дойдат на представление на Операта и да доведат своите родители“ – пожела на малките гости директорът на Операта Огнян Драганов.