Космическо събитие „кървава синя супер Луна“ на 31 януари

31 януари ще бъде специална дата. На датата ще се наблюдава космическо събитие „кървава синя супер Луна“.Явлението ще може да се наблюдава на 31 януари в райони на Северна Америка, Азия, Близкия изток и Австралия.Космическият феномен е комбинация от три явления – голяма супер Луна, синя Луна и пълно лунно затъмнение. Публикувано във факти.бг: Любопитното е, че подобно съвпадение е наблюдавано за последно преди цели 152 години или през 1866 г.

Супер Луна: Определението „Супер“ се използва за Луната, когато тя е най-близо до Земята. По време на това Лунно затъмнение тя ще бъде именно такава и ще изглежда по-голяма от обикновено в нощното небе. Според НАСА този път естественият спътник на Земята ще бъде с 14% по-ярък от обикновено.

Синя Луна: Това определение всъщност няма нищо общо с оттенъка на Луната. Синята Луна отбелязва второто Пълнолуние в един и същи месец. Това явление се случва изключително рядко, заради което Пълнолунието на 31 януари ще бъде особено силно. Любопитното за 2018 г. е, че през нея ще станем свидетели на две сини Луни.

Кървава Луна: Синята Супер Луна ще премине през сянката на Земята, което ще доведе до Лунно затъмнение. Докато Луната е в сянката на Земята, тя ще придобие червеникав оттенък, от който идва и названието „кървава Луна“.

Лунното затъмнение ще продължи 3,5 часа, като пълното ще е 77 минути. То ще е пълно над страните от Тихоокеанския басейн – от Аляска и Северозападна Канада до Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и Австралия. Тъй като ще е посред нощ, в зависимост от това откъде се наблюдава, ще е или на 31 януари, или на 1 февруари. Лунното затъмнение ще е частично над Централна Северна Америка, Западна Азия, Индия, Близкия изток и Източна Европа, пише сайтът Спейс. От Северна Америка ще го наблюдават сутринта на 31 януари, а от противоположната част на света – когато Луната изгрява.

Следващото съчетание на синя и кървава луна ще е през 2028 г. Следващата синя луна за тази година ще е на 31 март.

Докато 2017 г. беше белязана с пълно слънчево затъмнение през миналото лято, то 2018 г. ще е годината с 5 затъмнения – 2 лунни и 3 частични слънчеви затъмнения.

При пълното лунно затъмнение Земята е подравнена между Слънцето и Луната. Това може да се случи до четири пъти годишно и да е видимо до известна степен за нощната страна на света, уточняват от НАСА.

На 27 юли т. г. предстои още едно лунно затъмнение, което ще е с най-голямата продължителност от един век насам. Това се обуславя от факта, че точно тогава ще си съвпаднат центърът на Луната и центърът на сянката на Земята.

В България Луната ще изгрее частично затъмнена от земната полусянка и скоро след това ще я напусне. Затова ние ше видим само края на полусянката (Penumbral Eclipse ) на затъмнението.

 На 31 януари вечерта можем да наблюдаваме небето през сайта на НАСА или чрез безплатните приложения – in-the-sky.org, skeye.soft112.com и slooh.com.