Община Стара Загора кани на Трети март на паметното шествие „Зa Cвoбoдaтa… Дa paзвeeм бългapcкoтo знaмe!“

На Трети март 2018 г. – Националния празник на Република България, Община Стара Загора кани всички свои граждани  и родолюбиви българи от цялата страна да се включат в паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме“. Това обяви за dolap.bg  зам.-кметът по хуманитарните дейности  Иванка Сотирова. Уникалният поход, зареден с искрена обич към Отечеството ни, преклонение пред паметта и героизма на героите, загинали за свободата и вяра в по-добрите идни дни, тази година е посветен на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство.
Националният флаг, дълъг 300 метра, за четвърта поредна година отново ще бъде пренесен на ръце от старозагорци и гости на града, заедно с военнослужещите от Втора тунджанска механизирана бригада. Начело на шествието отново ще застане кмeтът нa Cтapa Зaгopa Живкo Toдopoв и oбщинcкoтo pъкoвoдcтвo.
Поради реновиране на ларгото, шествието поклонение, което ще измине три километра, ще започне тази година пред сградата на Областна администрация и ще завърши до Мемориалния кoмплeкc „Бpaнитeлитe нa Cтapa Зaгopa“ – мястото символ на героизма на старозагорци и руснаци, дали живота си в защита на града-герой, по време на Руско-турската освободителна  война през 1877-1878 г. Всеки, който желае, ще може да носи знамето, заедно с военнослужещите.
Отново в уникалното паметно шествие поклонение ще участва Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“. Ще засвирят роговете сбор! Ще задумкат тъпаните! Ще затрополят копитата на конете! И някакъв необясним дух, който дремуца в гърдите на всеки българин, ще се събуди за гордост и вдъхновение.

Очаква се и  тази година  в шествието да се включат представителни групи на читалищата от селата Малко Кадиево, Преславен, Хрищени, Яворово и др., облечени в национални носии.

Тази година към копието на Самарското знаме, на Русия и зеленото знаме на Стара Загора с лъвицата и лъвчето, ще се прибави и специално подготвяната реплика на знамето на Старозагорското въстание от 1875 г. При реставрирането му преди 5 години стана ясно, че то е първият български трибагреник – бяло, зелено и червено, върху който после се изписва и гербът на държавата ни.

Иванка Сотирова съобщи, че на 22 февруари т.г. Община Стара Загора и Регионалния исторически музей подготвят научна конференция с участието на проф. Андрей Пантев и проф. Пламен Митев, посветена на знамето на Старозагорското въстание през 1875 г.

Вече е уточнено, че на 2 март 2018 г. вечерта на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще се проведе тържествена заря проверка. Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан  е потвърдил участието си на събитието. Очаква се потвърждение  за пребиваване в България и в Стара Загора на Светейшия патриарх на Москва и на цяла Русия Кирил.

Младежкият общински съвет подкрепя инициативата на СУ „Максим Горки“ „Да възродим българското“  и започва организиране на реализирането й във всички старозагорски училища. „Да възродим българското“ е инициатива на ученическия парламент на училището ни“, уточни за dolap.bg директорът Мариана Пенчева. „Миналата година на 2 март всички ученици и учители бяхме облечени в български национални носии. По време на големите междучасия на първа и втора смяна, в училищния двор се извиха кръшни български хора. Точно на обед, между двете смени, се изпълни химнът на Република България, рецитира се и одата на Вазов „Опълченците на Шипка“, след което всички се хванахме на хорото. Тази година инициативата ни ще бъде надградена и обогатена. Дори имаме идеи и за 2019 г.“, каза Мариана Пенчева.

Програмата на Община Стара Загора за Националния празник – 3 март започва в 9:00 часа с Божествена света литургия във всички градски храмове. В 10:15 ч. ще бъдат положени венци и цветя на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора – Мавзолей-костница  „19 юлий 1877“, Паметника „Защитниците на Стара Загора“, Паметника на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин и Паметника на загиналите във войните старозагорци.

Предвидено е финалът да бъде на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ по обед, с тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя, под наслов „Пред падналите за България – поклон!“

Росица Ранчева