Международен Студентски Театрален Фестивал “Данаил Чирпански” e Събитието на 2017 г. за Стара Загора

Общо 97 читатели на сайта ни Долап.бг гласуваха за Културно събитие на 2017 г. в Стара Загора. На 13 декември 2017 г. предложихме 11 събития, за които може да дадете своето предпочитание.

Най-много, общо 56 гласа бяха получени за Международен Студентски Театрален Фестивал “Данаил Чирпански” (58% от гласувалите), което ни радва. А и статистиката показва, че сайтът ни има много читатели в млада и младежка възраст – 33,50% са между 25-34 г., 27,50% – между 18 и 24 години,  15,50% – между 35-44 г и 23,50% са над 44 г /данните са от всички посетители от 1 януари до 31 ноември 2017 г/.

Международеният студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” се проведе от 1 до 7 октомври 2017 г. в Стара Загора и в него участваха над 80 студенти от Русия, Англия, Испания, Грузия, Гърция и България. Фестивалът е съфинансиран от International Fund for the Promotion of Culture на ЮНЕСКО,като е един от 8-те избрани проекта от общо 814 в целия свят.

На второ място в класацията на сайта ни за събитие на 2017 г. е „Молитва за Стара Загора“ – светлинен и звуков спектакъл, организиран от Община Стара Загора по повод отбелязването на 140 години от саможертвата на бранителите на Стара Загора (19%, 18 Гласове).

На трето място е „Живота Бяс“ по Ф.Достоевски – спектакъл за възрастни на Държавен куклен театър – Стара Загора (6%, 6 Гласове).

Ето как се подрежда и останалата част от гласуването:

  • „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски – спектакъл на възродената балетна трупа на Държавна опера – Стара Загора (6%, 6 гласа)
  • Първи международен хоров фестивал „Августа Траяна“, организиран от НЧ “Родина“ (4%, 4 гласа)
  • „Посоки“ – изложба, посветена на 120 години от рождението на Иван Милев в Художествена галерия – Стара Загора (3%, 3 гласа)
  • „Паника в хотела“ от Рей Куни – спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора (2%, 2 гласа)
  • „40 години Ансамбъл „Загорче“ – юбилеен концерт (1%, 1 глас)
  • „60 години старозагорско куклено изкуство“ изложба на Държавен куклен театър – Стара Загора в Художествената галерия (1%, 1 глас)

В предложенията влизаха, но не получаха гласове още 2 събития:

  • Юбилейна изложба на художника Злати Златев в изложбена зала „Байер“ (0%, 0 гласове)
  • „Сиси – душата на императрицата“ от Р. Баумгартен – световна премиера, спектакъл на Държавна опера – Стара Загора (0%, 0 Гласове/

След приемането на новия Бюджет 2018 г. на Община Стара Загора ще бъде готов и новият Културен календар, който ще подпомогне реализацията на нови събития в културата на града ни и през тази година. И през тази година Община Стара Загора ще продължи да бъде опора за всички културни институти и ще подкрепя най-добрите им проекти.

Очакваме нови събития, премиери и изложби, които да ни обогатят и донесат естетическа наслада! Новата класация за 2018 г. ще бъде по традиция огласена в последния месец декември.

А вие, скъпи читатели на Долап.бг, ни следете всеки ден – обещаваме да сме актуални, достоверни, критични, поощрителни и взискателни. Заради вас!

Екипа на Долап.бг