Народният представител Радостин Танев стартира форум за младежи в Стара Загора

На 27 януари 2018 г. се проведе първият модул на форум „Смяна на местата – младите реагират“. Той е по инициатива на народния представител от ГЕРБ Радостин Танев. „Основната ни цел, е да ви покажем как работят институциите на местно ниво, как се вземат решенията, които променят нашия град. Искаме да споделим с вас нашия опит, защото от вашето виждане за управление и реализация зависи бъдещето. Благодаря на всички вас, че сте тук, че имате желанието да бъдете част от бъдещето на нашия град и на България“. С тези думи, Радостин Танев приветства в зала „П. Р. Славейков“ над 30 младежи от града.

Мотивът на старозагорския народен представител за реализация на младежкия форум е да опровергае общоприетото схващане, че младите хора не се интересуват от обществения живот, който кипи на местно и национално ниво.

Каква е структурата на Общината, какви са правомощията, задълженията и отговорностите на кмета и управленския екип сподели с младежите Делян Иванов, секретар на Общинска администрация. Подробности за работата на другата неразделна част от местното самоуправление даде председателят на Общинския съвет Таньо Брайков. Той определи местния парламент като добре работещ, благодарение на различните мнения в него, които чрез диалог водят до добри решения за града като цяло. За посредничеството между община и държава говори областният управител на Стара Загора Гергана Микова. Тя сподели своя опит с  младите хора и спецификата на медиатор, която изпълнява управляваната от нея администрация.

Силен интерес и десетки въпроси предизвика представянето на гледните точки на общинските съветници Николай Диков, Даниела Лекина, Тунджай Йозтюрк, Митко Маринов и Янко Янков. Старозагорските старейшини разкриха пред младежите дали е трудно да работят за развитието на града заедно. Всеки от тях представи своето виждане за местен парламент и колко е важно различието, което ги обединява.

Къде е мястото на младите хора в обществено-политическия живот, каква е тяхната роля и какво вълнува средностатистическия човек на възраст от 17 до 28 години стана ясно по време на събитието. Милена Желева, PR експерт и председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в ОбС, даде на младежите реални примери от работата си. Тя говори за участието на гражданите в местното самоуправление и обратната връзка, която спомага „да бъдат част от реалността“ както управляващите, така и избиращите ги.

„Получилият се диалог с младежите даде ценната обратна връзка“, подчерта народният представител Радостин Танев. „Обнадежден съм, че още с първия модул, който в първата си част събра теорията, структурите на различните институции, гледните точки за активно гражданско общество, участниците показаха истински интерес към местното самоуправление. От над 30 участника, само един сподели, че иска да се развива зад граница, останалите младежи имат желанието да градят кариера и семейство в своя град и държава“, допълни Танев.

Симулативна игра „Общински съвет“, в която участниците избраха председател, гласуваха дневен ред, обсъдиха точките в него и положиха клетва, сложи край на първия модул от форума. „Следващият ще бъде изцяло практически, а темите в него ще бъдат от полза на всеки участник. Желанието ни е да покажем на младите хора как да имат добър публичен имидж и да се грижат за него, как да пишат реч, да говорят пред камера и да защитават тезите си. Ще им дадем и насоки как да познават „фалшивите новини“ и популизма, обобщи следващата среща през февруари Радостин Танев.

Красимира Кънева