Оперна гала ще изнесе Веселина Кацарова в родния си град

На 26 януари 2018 г., петък,  световното мецосопрано Веселина Кацарова ще изнесе солов рецитал в родния си град Стара Загора. Певицата е избрала да зарадва своите многобройни почитатели с богата програма от арии, дуети и ансамбли от емблематични в нейната блестяща кариера роли от творби на Хендел, Росини, Масне, Верди, Чилеа, Бизе, Чайковски.  На сцената на Старозагорската опера тя ще пее в съпровод на оркестъра на операта под диригентската палка на проф. Ивайло Кринчев. Ще й партнират сопраното Емилия Иванова и френският баритон Сирил Ровери.

„Изключително се радвам за тази гала вечер, защото аз обичам концертите, каза днес на брифинг Веселина Кацарова. – Извън границите на България правя много концерти. Това за мене е голям комплимент и привилегия, защото за два часа се докосваме до различни стилове. За мене е много важно в България да се говори за стилове. Аз съм „минала“ през всички композитори. Музикантите в България трябва да се учат на различни стилове в музиката“.

Директорът на операта Огнян Драганов обясни, че предстоящата оперна гала е замислена като едно ново начало. „Всеки голям оперен театър по света, кани такива  големи имена, за да представят оперното изкуство през техния талант, поглед и успехи по световните сцени, коментира Драганов. – Като театър, който уважава себе си и който уважава на първо място българските артисти, решихме да започнем нова глава в историята на операта ни  със серия от концерти. За голямо щастие стартираме с Веселина Кацарова, която е артистичен директор на операта ни. Следващите договорености са с Красимира Стоянова за солов рецитал през месец октомври  и с Камен Чанев, който е солист в нашата опера. С тази гала вечер правим хубав старт на Новата година с голямо лице на световната и на българската опера класика, каквато е Веселина Кацарова“.

Сопраното Емилия Иванова е също солистка в Старозагорската опера. За първи път тя се представи пред старозагорската публика на гала концерт през лятото на миналата година на Античния форум „Августа Траяна“. Очарователната и много гласовита млада дама изпълни ролята на Сиси от премиерния спектакъл „Сиси – душата на императрицата“, с който се откри Фестивалът на оперното и балетното изкуство.

Френският баритон Сирил Ровери  също е солист в Старозагорската опера. Публиката го познава от Ескамилио в „Кармен“ представена на стадиона, в постановките „Дон Карлос“ и „Тоска“.

„Такъв вид концерти за мен винаги са тежки и отговорни – призна пред журналистите проф. Кринчев. – За тях се готвя дълго време, защото се представят много различни стилове, а аз държа всяко изпълнение да бъде стилно. Приемам моята роля и тази на оркестъра не като акомпанятор, а като партньор на такъв концерт. За мен е огромна чест и удоволствие да работя със солистите на концерта. За мене Емилия Иванова е изключително перспективен глас, изключително работлив и стилен музикант. Цялата тази среща е много по-трудна отколкото подготовката на един спектакъл. Обещавам на публиката да й поднесем концерт на европейско ниво“, каза диригентът.

Седмица след концерта в Стара Загора Веселина Кацарова ще представи богатия си репертоар на гала концерт в зала „Херкулес“  в двореца на Мюнхен заедно с оркестър „София симфоникс“ на  диригентката Любка Биаджони. След това й предстои провеждане на майсторски клас в Тирол, Австрия.

От 27 август до 7 септември 2018 г. Кацарова ще проведе международен майсторски клас в Стара Загора. Той ще приключи с гала-концерт на участниците в класа.
Изумителният репертоар на Веселина Кацарова включва над 60 роли с невероятен стилов диапазон – от предкласика до съвременни композитори. Всепризната като неподражаема интерпретаторка на различни музикални стилове, покорила най-престижните оперни сцени в света, Веселина Кацарова е една от малкото оперни певици с впечатляваща дискография, филмирани опери, документални филми  и множество световни музикални награди. Мецосопраното се  отличава със своя уникален почерк в оперния свят. Градейки интелигентно и последователно своята професионална кариера, тя успя да наложи своя стил, да привлече и да задържи вниманието  на публиката и на професионалната критика със своята неповторима индивидуалност, свежест и пленителна артистичност.
Светът я познава и като един от посланиците на българската музика. Именно неин диск с песни от Красимир Кюркчийски отбелязва прецедентен пробив в световната музикална индустрия. В своите концерти Веселина Кацарова винаги включва и българска музика, която често изпълнява и акапелно.

Веселина Кацарова е Почетен гражданин на Стара Загора.

Росица Ранчева