160-годишнина чества Народно читалище „Св. Климент Охридски“ Стара Загора

„За Народно читалище ”Свети Климент Охридски” – Стара Загора 2018 година е паметна и ще премине под знака на неговата 160- годишнина“. Това съобщи за dolap.bg председателят му д-р Иван Аяров. “По този повод на 28 януари т.г. от 18:00 ч. ще се състои юбилейно тържество в концертната зала. След празничните слова ще бъдат наградени дългогодишни и изявени самодейци. Ще се представи и богата концертна програма от читалищните състави“.

Основано от възрожденския елит на града ни през 1858 г. в най-голямата махала ”Акарджа”, то е четвъртото читалище по българските земи в Османска Турция, след първите три в Свищов, Лом и Шумен, създадени през 1856 година. Свидетел и участник е във всички исторически значими и събития, сполетели града.

Най-напред се е помещавало в училището. Целта е била да има къде да се изявяват артистичните таланти на децата и младите българи, както и да се разпространяват знания. В читалище „Просвета“ заседава и комитетът за подготовка и провеждане на Старозагорското въстание през 1875 г. По време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. огънят го изтрива от картата на Стара Загора, за да се преучреди чак през 1928-1929 г.

През 1933 г. се учредява комитет, чиято мисия е да се построи така нужната читалищна сграда. Започва събиране на средства от гражданите. Дарения правят и църквата и общината. По спомени на спомоществователи, изграждането е мъчително и бавно. Полагат се основите и парите стигат само за изграждане на един етаж. След това започва Втората световна война. Постройката се използва най-напред за конюшня от германците, а след това – за кухня от руснаците. В този започнат, но недовършен вид, сградата  остава до 1954 г. – заобиколена от всички страни от тополи. Година-две след това Общината достроява втория етаж и киносалон, наречен „Васил Левски“.

„От страниците на историческата летопис на народното читалище „Климент Охридски“  още искрят имената на именитите му основатели: даскал Атанас Иванов, Кольо Ганчев, даскал Петър Иванов, Георги Бенев, Христо Шиваров, братя Жекови, Петко Рачов Славейков, Атанас Илиев и много други. Пред тяхната жертвеност, святост и достолепие днес бледнеем, но като тях пазим ревностно българската идентичност“, коментира д-р Аяров.

Всепризнат факт е, че истински възход на храма на духовността започва с избирането през 1992 г. на д-р Иван Аяров за председател на настоятелството. Създават се десетки самодейни художествени състави. Организират се стотици културно-масови прояви – литературни вечери и срещи, творчески портрети, изложби и пр. През същата година към името на патрона се прибавя и думичката „свети“.

След спасителен ремонт на сградата от Общината през 2015  г. читалището се превърна в истински народен дом на българщината и средище за етническо единение и сговор. Тук работи третата по големина библиотека в града. В творческа надпревара се реализират пълноценно над 30 художествени формации и школи за млади и стари, провеждат се градски и национални конкурси, фестивали, научни конференции, гостуват самодейни  и държавни театри от страната, организират се изложби на художници от цялата страна. Читалището притежава колекция от близо 200 художествени експонати – картини, дърворезба, металопластика, интарзия, фотография и други. Представителният читалищен ансамбъл ”Зорница”, който е  популярен в страната и в чужбина, превърна във вълнуващи общоградски празници зарязването и гроздобера на Орфеевата лоза в читалищния двор, възвърна изоставената и забравена значимост на Великден, Лазаровден, Цветница, Гергьовден и Еньовден, на Рождество Христово и Коледа. Ежегодните Дни за възхвала на патрона на читалището Свети Климент Охридски са дълбок поклон пред делото на светеца и са единствени в страната. Голяма е научно-изследователската и издателска дейност на читалището, специалната работа с децата и младежите, патриотичното възпитание, дарителството и пр.

Написаното от даскал Атанас Иванов преди столетие: „Читалището в града е втори разсад, второ огнище на светлината”, се отнася  в пълна мяра и днес за читалище ”Свети Климент Охридски – 1858 г.” – Стара Загора.  Вратите му са отворени от 8 часа сутринта до 22 часа вечерта всеки ден. Посетете го, за да се убедите.

Росица Ранчева