15 старозагорски математици ще се състезават в Тайланд

„На 21 февруари 2018 година в 12–милионната столицата на Тайланд – Банкок   ще се проведе финалът на Тайландската международна олимпиада по математика“. Това съобщи за dolap.bg математикът Любомир Любенов, който е координатор за България и Европа на това събитие и вицепрезидент на Математическата федерация AIМО на Хонг Конг. След квалификацията, проведена на 17 декември 2017 г. право за участие във финала получиха 21 ученици от област Стара Загора. 15 от тях ще участват във финала, стана ясно след завършване на регистрацията“.

Ето и нашите представители: Йоан Михайлов 2 клас, Иван Точев 4 клас и Станислав Димов 4 клас, и тримата от СУ „Максим Горки“ – Стара Загора; Боян Боев 4 клас, Второ осн. училище „П. Р. Славейков” – Стара Загора; петокласниците от ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора Димитър Енчев, Пламен Крумов, Никола Кирилов и Мирослав Минчев и Паола Павлова 6 клас, ППМГ „Гео Милев”; Калоян Руев 9 клас, Елина Димова 10 клас и Деян Дечев 11 клас и тримата от ГПЧЕ „Ромен Ролан” – Стара Загора; Александър Проданов 8 клас, Стилиян Иванов 9 клас и Даниел Момчилов 9 клас – от   ППМГ „Н. Обрешков” – Казанлък.

Видно е, че финалистите вече са от няколко училища, което показва че се разширява кръгът не само с нови състезатели, но и с повече училища. Важно е да се отбележи и фактът, че с едно изключение, миналогодишните ни медалисти от Азия оупън в столицата на Малайзия Куала Лумпур и в Сингапур, няма да участват в предстоящата олимпиада. Те се готвят за шампионата, който ще се проведе през м. август в Банкок.

Българската делегация е от 105 ученици и родители от Банкя, Бургас, Варна, Враца, Габрово, Добрич, Казанлък, Пловдив, Пирдоп, Сливен, София, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Състезателите са от втори до 12-и клас.

В момента се провежда сериозна подготовка в четири раздела: логическо мислене, теория на числата, геометрия и комбинаторика. За всички тези области има задачи. Учениците вече направиха успешна репетиция на проведената квалификация.

Според Любомир Любенов Тайландската международна олимпиада по математика е с много висок рейтинг. Тя включва ученици от азиатския континент начело с китайците, които са еталонни математици. Европа се представя единствено от българската делегация.

Пътуването ще стане с полети на Катарските авиолинии – София – Доха – Банкок – Доха – София, както и на Аерофлот София – Москва – Банкок и обратно. Пътните на учениците от Казанлък се поемат от кмета на Общината Галина Стоянова.

Пожелаваме успешна подготовка и достойно представяне на българските участници.

Росица Ранчева