Празник на здравата вода организират в местността „Барите“ край Мъглиж

Навръх Йордановден (Богоявление) 6 януари 2018 г., в местността „Барите“ край град Мъглиж, прабългарската школа „Бага-Тур“ и танцовата формация „Настроение“ – Стара Загора, организират „Празник на Здравата вода“. Този ден старите българи са наричали „Мъжки водици“. На другия ден са така наречените „Женски водици“, а на 8 януари е Бабинден. Тези три празника общо се наричат „Водици“.

Пред dolap.bg за празника разказва Даниела Ишиклиева, художествен ръководител на танцовата формация: „На 6 януари 2018 г. ще пресъздадем някои от обичаите, свързани с тези празници, съобщи за dolap.bg. – Шести януари бележи края на мръсните дни, през които злите сили са най-активни. В този ден доброто и злото се уравновесяват и оттам насетне започва да расте силата на доброто. С влизането си във водата и мълчаното хоро, което играят мъжете всъщност активират нейните оздравителни сили. На другия ден жените играят също мълчано хоро, но около реката. Ако има болна сред тях, я къпят в тази вече лековита вода. Идеята на празника е чрез спектакъла „Водици” да разкажем в какво са вярвали и какви обичаи са спазвали предците ни. От друга страна искаме нашите съвременници и особено децата и младите хора, да повярват в силата на водата като ги направим съпричастни към празника. Няколко са важните моменти по време на събитието: 11:00 ч.– Посрещане с хляб и сол на всички присъстващи;  12:00 ч. – Спектакъл „Водици“; 12:30 ч. – Съживяване на водата с мъжко мълчано хоро – обичая „Мъжки водици“. Това е моментът, в който всички желаещи мъже от гостуващите, които са облечени в подходящо старовремско облекло, могат да се присъединят и заедно да влязат в реката. След като си изиграят хорото и извадят меча, мъжете ще напълнят менчетата на жените с вода. Кръстът е стар предхристиянски символ, но преди навлизането на християнството по нашите земи не е имало свещеници. Затова поп няма да има на празника, а кръст ще ни бъде меча.13:00 ч. водичарки разнасят оздравената вода на присъстващите и разиграване на обичая „Женски водици“. (Водичарки са се наричали жените, които са играели около реката на Ивановден. Те отнасят от живата вода в селото и ръсят с нея по домовете); 13:30 ч. – Гощавка край огъня.“

Според организаторите Празникът на здравата вода е различен, интересен и красив спектакъл. В него са преплетени мистика и фолклор, хора и митологични същества, противопоставят се силите на доброто и на злото, мъжкото и женското начало.  Накрая обаче се сливат и постигат единение.

В Празника на здравата вода багатурите танцуват, а танцьорите от „Настроение“ откриват нови хоризонти. Обединени, те създават един  различен, единствен по рода си, пленителен празник.

Музиката на спектакъла е на Райко Севов, запис и аранжименти Йовко Йовчев, гайда и композитор Краси Панчев, кавал – Гроздан Грозев (починал неотдавна, светла му памет), Йордан Владев – кавал, Георги Георгиев – тъпан. Водеща е Жени Койчева. Озвучаване – Иван Тенев. Хореографията е на Красимир Димитров, с помощта на формация „Настроение“ и Поли Гънчева.

Организаторите канят всички сърцати българи на Празника на здравата вода, за да я пробудят заедно и да отключат целебната й сила.

Пътят към Барите от Мъглиж и от Казанлък ще бъде обозначен с табели.

Росица Ранчева