Книга за Старозагорския митрополит Климент ще издаде Митрополията

На 5 декември 2017 г. се навършиха 120 години от рождението на Старозагорския митрополит Климент.

За dolap.bg  отец Йордан Карагеоргиев – ръководител на Културно- информационния център в Старозагорската митрополия разказа: „Дядо Климент е третият митрополит на Старозагорска епархия след дядо Методий и дядо Павел. Той служи в изключително важно, но и изключително трудно време. Неговото архиерейство започва през 40-те години на миналия век и продължава до 1967 г.  Превежда епархията с духовност и твърдост, отстоявайки всички ценности, които църквата е заложила в служението си. През 1944 г. успява да създаде свещенически курсове и за презвитери (съпругите на свещениците), както и голяма социална база. Като член на Светия синод е отговарял за отдиха на всички духовници от Българската православна църква. Осигурявал е по 20-дневна почивка на свещениците и семействата им по всички красиви кътчета на България, в т.ч. на морето, по Стара планина, Пирин и Родопите. Ние досега нямаме издадена книга за Старозагорския митрополит Климент. Имам благословията на Негово високо преосвещенство старозагорския митрополит Киприан и от Епархийския съвет да се състави и издаде книга, посветена на него. Ще се постараем в изданието да включим много неизвестни данни за архиерея. В момента правя проучвания в Централен държавен архив и в архива на Министерство на вътрешните работи, защото вече са разсекретени агентурните разследвания за свещеничеството. Ще бъдат издирени и наследници на митрополита в родното му място. Според мен, изданието ще е принос за историята на Старозагорска епархия. Търсим спонсор за издаването на книгата. Стойността ще е около 3000 лв.“, каза отец Карагеоргиев.

По случай 120-годишнината от рождението и 50 години от кончината на Митрополит Климент, Старозагорска епархия издаде Акатист (сборник), посветен на Свети Климент Охридски – духовният покровител и наставник на дядо Климент. В него има акатист на Ангела-пазител. Изданието се разпространява между християните.

Старозагорският митрополит Климент е роден на 5 декември (22 ноември) 1897 г. в село Орешак, Троянско, с мирско име Кино Радев Кинов. Завършва е основното си образование в родното си село. Съдбовно значение изиграват честите му посещения в близката Троянска света обител. Там повлиян от монашеските молитви, той разапалва в сърцето си стремеж към богоугоден живот. Едва 13-годишен става послушник в Троянския манастир. Тогава блаженопочившият Пловдивски митрополит Максим забелязва невръстния послушник и открива дълбоката му вяра. Приютява го при себе си в Пловдив и го издържа по време на цялото му учение в прогимназията, Пловдивската духовна семинария, а после и в Богословския факултет на Софийския университет.

През 1918 г., като ученик в Пловдивската духовна семинария, Кино Радев приема монашество. На 15 септември 1919 г. монах Климент е ръкоположен в Пловдивския митрополитски храм „Св. Марина“ за йеродякон, а на 1 септември 1928 г. – за йеромонах. На 7 януари 1931 г. е въведен в архимандритско достойнство, а на 30 януари 1939 г. е ръкоположен за епископ с титла Левкийски. В периода 1922 г. – 1924 г. йеродякон Климент е учител-възпитател в духовно-монашеско училище при Троянския манастир, а от 1924 до 1928 г., докато следва в Богословския факултет е дякон при храм-паметника „Св. Александър Невски“. От 1 септември 1928 г. до декември 1935 г. е протосингел на Пловдивската митрополия. През 1936 г. е назначен за началник на Културно-просветния отдел при Св. Синод. През 1937 г. и 1938 г. е ректор на Пловдивската духовна семинария, а за учебните 1938/39 и 1939/40 години – ректор на Пастирско-богословския институт при Черепишкия манастир.

На 8 декември 1940 г. в деня на Св. Климент Охридски, народът и клирът избира  Левкийския епископ Климент за Старозагорски митрополит.

За периода 1960 г. – 1965 г. дядо Климент е председател на Върховния църковен съвет. Светителството на Митрополит Климент на епархийската катедра дава своето благотворно влияние върху религиозно-просветната, социалната и стопанската дейности в Старозагорска епархия. Именно по молба на митрополит Климент Старозагорски и със съгласието на Светия синод на 1 септември 1954 г. йеромонах Панкратий е назначен за протосингел на Старозагорската епархия, а в последствие е ръкоположен за велички епископ и назначен за викарий на митрополията в Стара Загора (по-късно е старозагорски митрополит). На митрополит Климент принадлежи идеята в катедралния храм Свети Димитър“ в Стара Загора, по време на реконструкцията през 1959-1960 г. да бъдат създадени историческите стенописи, сътворени от старозагорските художници Димитър Гюдженов (по това време щатен художник в Светия Синод) и проф. Никола Кожухаров. На 14 януари 1959 г. Митрополит Климент подстригва в Мъглижкия манастир Димитър Топузлиев с монашеско име Дометиан (по-късно Видински митрополит), а на 1 април 1961 година пак там  подстригва за монах сегашния Сливенски митрополит Йоаникий. След 30 години разностранно църковно служение и 27 години архиерейско (епископ и митрополит) служене на вяра и народ, на 13 февруари 1967 г., далече от Родината, в една Виенска болница, свършва своя земен път дядо Климент. В своята дейност той печели сърцата на хората с голямото си усърдие в работата, скромност, сърдечност в обноските и подчертана религиозност. Още като протосингел в Пловдивската митрополия, той организира първото епархийско книгоиздателство със собствена печатница. Издава ред изключително полезни религиозни списания. Взема активно участие във всички религиозно-просветни и църковно-социални начинания в полза на бедни и нуждаещи се.

Росица Ранчева