В Чирпан стартират 50-ите Яворови януарски дни

Община Чирпан, Съюз на българските писатели, Национален литературен музей, Славянска академия, Къща музей „Пейо К. Яворов“ – Чирпан и Фондация „ Яворов“ организират 50-ите  Яворови януарски дни – Чирпан 2018 г. Юбилейното издание е посветено на 140-годишнината от рождението на гениалния поет.

Яворовите дни се провеждат  винаги от 13 до 15 януари. Откриването им става на рождения ден на поета – 13 януари (1 януари стар стил). Значимостта им се превръща в център на Културния календар на Чирпан, общината и страната.

Програмата предвижда на 13 януари от 17:30 ч. в Къща музей „Яворов“ запалване и пренасяне Огъня на яворовата поезията в градския парк „П. К. Яворов“. Там се извършва церемонията по откриване на Яворовите януарски дни. Президентът на Република България Румен Радев е приел поканата да изпълни това свещенодействие.

В 18:00 ч.  започва тържествената Яворова вечер. Слово за великия поет и революционер  ще произнесе доц. Пламен Дойнов, заместник-председател на Сдружението на писателите в България. Следва традиционен рецитал по стихове на Яворов и връчване на Националната Яворова литературна награда. Сред носителите й са Павел Матев, Христо Фотев, Валери Станков, Иван Динков, проф. Михаил Неделчев, Иван Теофилов (Иван Свежин), Калин Донков и др.

Първата Яворова вечер ще завърши с концерт на Неврокопския танцов ансамбъл.

На 14 януари  (неделя) от 10:00 ч.  е началото на  Национална научна конференция на тема „140 години от рождението на Пейо Крачолов Яворов“. В 16:30 ч. проф. Димитър Михайлов ще  представи книгата „Пейо Яворов – поет и богоборец“ на Иван Мешеков. В 18:00 ч. е премиерата на сборника „Аз не живея, аз горя“ с Яворова поезия в превод на руски, полски, сръбски и арменски език. Тя ще бъде представена от Елка Няголова, Ристо Василевски, Людмила Сметенко, Алекси Врубел, Едвард Милитесян, Ануш Варбенян и Валери Пощеров.

На 15 януари 2018 г. от 15:00 ч. е премиерата на филма „ Яворов – разкази от вчера и днес“ на доброволци към Българския младежки червен кръст при СУ „Яворов“ – Чирпан. Веднага след това ще се отчете Националният младежки конкурс „И ти си в мене, ти, Родино моя“.

В изложбена зала „Георги Данчов-Зографина“ от 17:00 ч. ще се отчете Националният конкурс за рисунка „Недорисуван свят“ в памет на Василия Стоилова. Ще бъде открита и изложба с творби на наградени автори. В 18:00 ч. е началото на постановката „Крадецът на праскови“ по Емилиян Станев, която ще представи  Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора.

„По предложение на поета Димитър Данаилов, който дълги години беше уредник на Къща музей „Пейо Яворов“ в Чирпан през м. януари 1968 г. се организират първите Яворови януарски дни“, съобщи за dolap.bg Тодор Иванов –  главен уредник на Къща музей „П. К. Яворов“ и председател на едноименната Международна фондация. Според него Яворов е вечен като Чирпан, като черна чепка тракийско грозде, чиято кръв възбужда към нов живот, а не мирише на смърт. Яворов остава най-влюбеният предводител на влюбените българи. Поетът, който не само силно люби, но и мрази собственото си безсилие пред насилието над народа си. Той е поетът, който претопи омайващата си омраза и я превърна в  упойваща напитка за духовно докосване. Пейо Яворов е от осъществените личности на народността си, чиято земна мисия, макар и прекъсната, може да се приеме за изпълнена. Мисия, която освен душевно удовлетворение му донася и нови изпитания по неразбиране и самота. Защото някой трябва да показва на другите другостта. Някой трябва да показва, че и Бог понякога е влюбен и тогава шепне любовните си истини на най-подходящата душа, каквато е и продължава да бъде безсмъртната душа на пеещото същество Пейо Яворов.

„Яворов е от величината на онези поети, които са имали способността да улавят новите вибрации и честоти в енергийното поле на поезията. Независимо къде са направили пробив за пръв път, защото всички сме свързани с една обща енергийна мрежа. Но единици са онези, които имат сетива да я разчетат и са се почувстват част от него“, казва за Яворов поетесата Аксиния Михайлова.

Януарски дни са традиционни културни тържества на всички видове изкуства.

Росица Ранчева