Сурва, сурва година – весела година!

Новата година е важен ден в календара на българина. Той е сред празниците, свързани с новото начало. За съвременните българи новото летоброене започва от 1януари. За предците ни този период е започвал още от Игнажден, денят на Свети Игнатий Богоносец, от когато са и родилните мъки на Света Богородица. В народната песен се казва: “Замъчи се, Коладе ле, Божа Майка, Коладе ле, от Игнажден, Коладе ле, до Коледа, Коладе ле, да си роди, Коладе ле, Млада Бога, Коладе ле! Добила го, Коладе ле, на Колада, Коладе ле…“!

Вторият момент е раждането на Младенеца Иисус в нощта на Бъдни вечер.

Третият празник на новото начало е новата година, която у нас е известна още като Васильовден. Тогава се почита паметта на св. Василий Велики. Празникът се нарича още Сурва, защото на този ден по къщите обикалят малки и големи сурвакари, за да пожелаят на стопаните и семействата им здраве и берекет. Това е много характерна традиция на предците ни, дошла от древността, която и до ден днешен повсеместно се тачи. С влизането на сурвакарите в дома влиза и здравето, и радостта, и увереността в по-щастливата година, която предстои.

Момците сурвакари ходят „въоръжени“ с големи дрянови сопи. На децата се правят сурвачки. Как се прави сурвачка? Едно от радостните занимания за децата по време на празниците е изработването на сурвачката. Какво е необходимо за изработването й: дрянова клонка с размери около 70–100 см . Тя трябва да има много разклонения и свежи пъпки; сушени ябълки и сливи; пуканки; скилидки чесън; лютива червена чушка; малки печени кравайчета; червени вълнени конци; паричка. Добре е да се отстранят всички грапавини от основата на клонката (дебелата част на дръжката). След това разклоненията на клонката се събират така, че да се образува буквата Ф, овал или сърце, след което се връзват с конец или телчица. Може да получите няколко такива форми по дължината на клона. Обвийте клончетата с естествена червена вълнена прежда. Нанижете на конец сушените плодове, пуканките, кравайчетата и превържете или оплетете тази огърлица около сурвачката. На върха й сложете паричка . Смисълът на сурвакането е да се направи нещо като добра магия за здраве и благополучие през цялата година. В тази магия участват сурвачката като обреден предмет и думите, които се произнасят при сурвакането по гърбината като заклинание. Много е важно сурвачката да бъде направена от дрян, защото това е здраво и силно дърво. От друга страна това дърво е напъпило още през зимата и цъфти първо в ранна пролет, макар че плодовете му се берат след всички останали. Така че дрянът е символ на здраве и сила. Важна е и украсата на сурвачката.  Сушените плодове и кравайчетата символизират плодородието. Чесънчетата и червеният вълнен конец са срещу уроки . Паричката е знака на имането. Другата важна част е самата благословия. Има различни варианти, но отново се пожелава здраве и берекет. Най-разпространеният вариант е: “Сурва, сурва година, весела година! Златен клас на нива, червена ябълка в градина, пълна къща с коприна, живо здраво до година, до година до амина! Честита Нова година“! На 1 януари е обичайно децата да сурвакат баба, дядо, мама и татко, кака, батко, както и съседите и другите роднини и приятели. Сурвакниците символизират здраве, плодородие и късмет през новата година. Едни от най-забавните и любими моменти, носещи много радост както за малки, така и за големи, са пожеланията за много плодородна и плодотворна година, за много здраве, щастие, късмет и успехи във всички начинания. Когато дойде време да ги кажем, се оказва, че сме позабравили пожелателните стихчета. Затова днес ще си припомним няколко хубави стихчета за сурвакане. Ето ги и тях!

Сурва, весела година!
Да сте живи, да сте здрави!
Всеки работа да има!
Всяко зло да ви забрави!
Пълни шепи и хамбари,
бели агнета в кошари!
Нека всички земни дари
да се трупат на камари!

Сурва, сурва година,
Весела година,
Златен клас на нива,
Червена ябълка в градина,
Жълт мамул на леса,
Едър грозд на лоза,
Пълни кошери със мед,
малки пиленца навред!,
Да ви е честита новата година,

До година, до амина !

Dolap.bg