Новогодишната трапеза – рецепти от известни хора на културата и образованието на Стара Загора

Вкуснотиите в празничното меню за посрещане на Новата година са предложени специално за Долап.бг от видни дами в областта на културата и образованието в Стара Загора! Тези, които приготвят духовната храна за хиляди хора, са вещи майсторки в приготвянето и на ястия и десерти, ще се убедите сами. Да, кулинарията също е изкуство и то високо изкуство и да, кулинарията е дело образователно за тялото и духа, когато е вкусна, питателна и здравословна!
Дано ви помогнем с тези идеи и за вашата празнична трапеза! Да ви е сладко!

Новогодишна трапеза на отдел „Култура“ при Община Стара Загора
Креативност и традиция!

Въздушна салата
Необходими продукти
1 кг. картофи
5-6 бр. кисели краставички
3 бр. моркови
3 бр. твърдо сварени яйца
200 гр. кашкавал
100 гр.  шунка или друг колбас по избор
100 гр. сирене
200 гр. майонеза
3-4 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват в подсолена вода и се обелват, също и морковите. Всички продукти се настъргват на едро по отделно. Може да използвате съд с падащо дъно или дълбока купа. Слага се пласт от настърганите картофи , после пласт яйца, покрива се с малко майонезен сос. Следват пластовете от кисели краставички, сирене, моркови и се покрива с майонезен сос. Слага се пласт шунка, сирене кашкавал. Отново се покрива с майонезен сос.
Пластовете редуват в тази последователност (или друга ваша комбинация), като важното е да започва и завършва с картофи. Оставяте в хладилника да стегне и след няколко часа може да обърнете внимателно купата със салатата върху поднос или чиния.
Покрийте отгоре с допълнително майонезен сос , поръсете с настъргания жълтък или белтък и доукрасете по ваше желание.

Постни сарми със зелев лист или лозов лист
Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
1 бр. праз лук
1 бр. морков
200 гр. гъби
150 гр. настъргани домати или 1 с.л. доматено пюре
листа от кисело зеле, лозов лис
черен пипер
суха мащерка или джоджен
Начин на приготвяне:
Гъбите се нарязват на ситно и се задушават. Прибавят се нарязаните на ситно праз и моркови. Когато всичко се задуши прибавяме ориза и доматите. Прибавяме 1 ч.ч. вода и готвим докато оризът поеме водата. Завиваме сармичките в лист по избор . Слагаме ги да се варят до готовност.

Пилешко филе с ананас
Необходими продукти:
3бр. пилешко филе (пеперуда)
1 бр. компот от ананас
50 гр. масло
сол на вкус
100 гр. майонеза

Начин на приготвяне:
На дъното на тава се разтапя маслото. Нареждат се шайби ананас. Филетата се разделят по дължина и се овкусяват със сол и черен пипер. Нареждат се върху ананаса. Мажем с майонезата. Отгоре завършваме с шайби ананас. Печем в умерена фурна до готовност.

Царска баклава
Необходими продукти:
½ кг. кори за баница
4 бр. яйца
1ч.ч. захар
1 и ½ ч.ч. счукани орехи
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 и ½ пакетче масло (разфасовка от 250 гр.)
За сиропа:
1 кг. захар
1, 200 л. вода
1 ванилия
сока на 1 лимона + настърганата лимонова кора
Начин на приготвяне:
Половината от корите се нареждат в тавата. Слага се тестото приготвено от 4 бр. яйца, 1ч.ч. захар, 1 и ½ ч.ч. счукани орехи, 1ч.ч. брашно, 1 бакпулвер. Нареждат се останалата част от корите. Полива се с горещо масло и се пече. Студената баклава се залива с горещия сироп.
Сервира се с дижествив от високоградусна райска ябълка.

Изборът на напитки оставаме на Вашите предпочитания, желани количества и възможности!

В ранното утро на новата година Ви препоръчваме масленица с пържунки /свински пръжки/ и резлива армеева чорба с праз. Да Ви е леко и вкусно и на Васильовден!
Нека да ни е честита Новата 2018 година!

Диана Абрашева – журналист, Радио Стара Загора
Празнична салата
Съставки: маруля, парченца портокал, орехови ядки- печени и нарязани на дребно, настърган морков и риба тон- филенца – всичко това полято с дресинг – зехтин, лимонов сок, лъжичка мед , лъжичка горчица, супена лъжица майонеза и кисело мляко- сол на вкус,10-15 маслини стафидакис . Много е приятна, става бързо и върви на ракийка, на бяло вино, пелин и т.н.
Да ви е празнично и вкусничко!

Ваня Донева, историк, Регионален исторически музей

Мариновани пържоли в горчица и подправки
1 кг свински или пилешки пържоли
по 1 ч.л. сол, смлян кимион и червен пипер, 1/2 ч.л. черен пипер
2 скилидки чесън или 1/2 ч.л. чесново брашно
2 с.л. пикантна горчица
20 мл лимонов сок
50 мл олио
Пържолите леко се начукват и се поставят в дълбок съд. Изброените продукти се слагат при месото, след което всичко се обърква много добре и се оставя за няколко часа в хладилника. Пече се по избор – в тава или на скара.

Баница с ябълки
1 пакет кори
1кг. ябълки
1 чаена чаша захар
1 чаена лъжица канела
1/2 чаена чаша орехи
2 бр. ванилии
30 гр. краве масло
Подготовка на плънката
Измийте ябълките, обелете ги и ги настържете на дребно ренде. Изсипете настърганите ябълки в купа и добавете всички останали съставки и разбъркайте добре.Намажете тавата, в която ще печете баницата с масло. Разтворете пакета с кори. Взимате една кора, намазвате я леко с олио, върху нея слагате втора кора, поръсвате от сместа с ябълките и завивате на руло, което поставяте внимателно в тавата. Ако правите руло не с две кори, а с една има по-голяма вероятност кората да се скъса по време на навиването и сместа да изтече. Повтаряте процедурата, докато корите и плънката свършат. След като наредите рулата в тавата нарежете останалото масло на малки парченца и ги поръсете върху цялата баница.
Нарежете внимателно баницата с остър нож, преди да я сложите във фурната.
Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна около 40-50 минути. Важно е да не се пече на силна фурна, защото така плънката няма да се изпече и ще остане кашкава. След като порозовее е готова. Преди сервиране го поръсете с пудра захар.

Новогодишно меню от Таня Калчева, зам.-директор на Държавен куклен театър – Стара Загора

Салата:
Пилешко филе – 1 бр.
Варена царевица – 1 малка кутия
Авокадо – 2 бр.
Бекон – 100 гр.
Зелен лук – 1 връзка
Копър – 1 връзка
Лимон – 1 бр.
Зехтин – ½ кафена чашка
Сол и черен пипер

Пилешкото филе сваряваме до готовност и изваждаме да се оцеди. Бекона леко запичаме. Нарязваме на едро месото, бекона и авокадото, на ситно зеления лук и копъра, добавяме варената царевица и всички продукти поставяме в купа. Овкусяваме със зехтина, лимона, солта и черния пипер. Разбъркваме и поднасяме готовата салата.

Предястие:
За 6 порции
6 бр. авокадо
6 пъдпъдъчи яйца
12 бр. прошуто – слайс
Олио за пържене
Яйцата сваряваме за 2 минути от началото на кипенето. Обелваме внимателно, така, че да останат цели. Авокадото разрязваме на две, почистваме костилката и обелваме внимателно, така че да останат две гладки лодчици. Поставяме пъдпъдъчето яйце на мястото на костилката и затваряме двете лодчици, така че авокадото да изглежда цяло. „Възстановеното“ авокадо огъваме във прошуто, така че да изглежда като в кошничка. Повтаряме процедурата за всяко авокадо поотделно.
В тиган със сгорещено олио внимателно поставяме огънатите в прошуто авокада и запържваме леко от всички страни. Оцеждаме от мазнината и сервираме топло.

Основно ястие: Руло от бон филе в бутер тесто
Продукти:
Свинско бон филе – 1 бр.
Горчица- 3 супени лъжици
Бекон – 200 гр.
Лук – 1 глава
Гъби – 5 бр.
Кисели краставички – 4 бр.
Кашкавал – 100 гр.
Чедър – 100 гр.
Топено сирене – 1 пакетче
Чубрица, кимион, черен пипер, куркума, сол
Бутер тесто – един голям лист.

Свинското бон филе разрязваме на три ленти по дължина, така че после от него да сплетем плитка. Всяка лента от бон филето овалваме в смесените сухи подправки – сол, черен пипер, кимион, куркума. Сплитаме плитка от трите части и ги закрепяме с клечки за зъби в двата края, за да не се разплитат. В сгорещена мазнина запържваме плитката, като обръщаме често, за да не прегорят подправките. Изваждаме от мазнината плитката и я оставяме да изстине. Изваждаме клечките. В тигана с олиото запържваме гъбите, лука и бекона, които сме нарязали на ситно. Накрая добавяме и киселите краставички. Оцеждаме от мазнината и оставяме също да се охлади.
Бутер тестото сме размразили и разстелили. Намазваме горчицата по целия лист. В единия край на бутер тестото поставяме топеното сирене на ленти по цялата дължина, върху него плънката от гъби, лук,бекон и кисели краставички. Накрая слагаме и настъргания чедър. Върху всичко това поставяме охладената плитка от бон филе и завиваме бутер тестото, така че тестото да скрие плътно всичко. Поставяме във фурната и печем до златисто. Наръсваме изпеченото руло с настъргания кашкавал и оставяме в изключена фурна до разтапянето на кашкавала.
Нарязваме готовото руло и сервираме.
Добър апетит!